Innenriks
Rødt stormflovarsel: Rekordhøy vannstand ventes flere steder
Det er utstedt rødt farevarsel for høy vannstand i Møre og Romsdal, Vestlandet sør for Stad og Agder mandag. Flere steder kan vannet stige rekordhøyt.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Det ventes ekstremt høy vannstand langs kysten, og det er også utstedt oransje farevarsel fra svenskegrensa til Agder, i Trøndelag og langs kysten i Nord-Norge. Meteorologisk institutt venter høyere vannstand enn under ekstremværet Didrik i januar.
I Agder ventes det å bli mellom 85 og 100 centimeter over den vanlige tidevannshøyden. På Vestlandet sør for Stad og i Møre og Romsdal vil vannet stige 80 til 100 centimeter over normalen.
Vannstanden er ventet å være høyest mandag kveld og natt til tirsdag, og folk oppfordres til å sikre båtene sine og fjerne gjenstander som kan ta skade av vannet.
Les også: Color Line kanseller ferjeavganger til Danmark og Sverige på grunn av uvær
Kan bli rekord i Stavanger
– Vi kan komme opp i verdier sør for Stad vi sjelden har sett – opp mot én meter mer enn det som er angitt i tidevannstabellen, sa Geir Ottar Fagerli ved Meteorologisk institutt til Aftenposten søndag.
I Stavanger ligger det an til rekord, og prognosene sier at vannstanden kan bli 191 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene.
I Måløy i Vestland fylke vil vannstanden ved midnatt natt til tirsdag stige hele 293 centimeter, ifølge tidevannstabellen. Det vil i så fall slå rekorden på 282 centimeter fra januar 1993.
Mens i Ålesund og Kristiansund i Møre og Romsdal vil vannstanden stige med henholdsvis 307 og 323 centimeter natt til tirsdag og tirsdag formiddag, ifølge prognosene.
Følg Dagsavisen på Facebook!
Skadeforebygging i Bergen
I Bergen er det en fare for at vannet vil flomme inn over Bryggen. I Vestlands-hovedstaden har brannvesenet allerede begynt arbeidet for å begrense skadene.
– Vi har litt tid, men det er begrenset hvor mye vi kan stoppe. Det er tross alt havet som kommer inn her, men vi gjør alt vi kan for å beskytte og redde verdier, sier innsatsleder Jan Aase til NRK.
Ekstremværet, som i Norge altså har fått navnet Elsa, går i England under navnet «Ciara». Statsmeteorolog Kristian Gislefoss sier årsaken til uværet, som preger hele Nord-Europa, er et lavtrykk ved Island.
Årsaken til stormfloa er fullmåne, kombinert med at den astronomiske vannstanden er høy og et kraftig lavtrykk.
Skaper store problemer i Nord-Europa
Uværet skaper store problemer i Nord-Europa og førte søndag til at en rekke fly-, tog- og ferjeavganger måtte innstilles.
I Storbritannia ble flere titalls flyavganger innstilt, og en rekke togselskaper oppfordret folk til å holde seg hjemme. Her har uværet fått navnet Ciara.
I Skottland ble tre mennesker skadd da taket på en pub brøt sammen i kraftige vindkast, og britiske meteorologer melder om vindkast opp mot 36 meter i sekundet.
Det meldes også om oversvømte veier og bygninger, og myndighetene ber folk passe seg for flygende gjenstander og høye bølger langs kysten.
I Irland har oversvømmelsene ført til strømbrudd, og rundt 10.000 husstander var søndag rammet, ifølge kringkasteren RTE.
Buckingham Palace opplyser at dronning Elizabeth har avlyst deltakelsen på en gudstjeneste i Sandringham på grunn av uværet. Årsaken var bekymring for sikkerheten til de mange som pleier å stille opp for å få et glimt av dronningen når hun er ute i offentligheten.
Trafikkproblemer
Tyskland har døpt uværet Sabine, og også der frykter myndighetene at fallende trær skal skape store problemer for bil- og togtrafikken.
Jernbaneselskapet Deutsche Bahn har innstilt flere avganger, og ved de travle flyplassene i Frankfurt, Hamburg, Berlin og Köln ventes det også innstillinger utover ettermiddagen.
Rundt 100 avganger til og fra Frankfurt er innstilt søndag, opplyser Fraport, som står for driften av lufthavnen. Det utgjør rundt 8 prosent av trafikken.
Uværet har også rammet Belgia hardt og ved flyplassene i Brussel var 60 avganger innstilt søndag.
– Forsinkelser og innstillinger av fly fra og til Brussel må påregnes, heter det i en kunngjøring fra flyplassen.
I Nederland ble alle fotballkamper innstilt søndag, og flyeselskapet KLM innstilte 120 europeiske flygninger fra Schiphol som en forholdsregel.
Problemer i Danmark
Danske meteorologer varsler kuling med vindkast opp mot storm og kanskje også orkan søndag ettermiddag og kveld, og også der er tog- og flyavganger kansellert.
SAS har blant annet innstilt fire avganger fra Kastrup til Heathrow søndag.
Veimyndighetene i Danmark advarer også bilister mot å krysse de største bruene, og Øresundsbroen kan bli stengt klokka 14.
Store kjøretøy anbefales ikke å kjøre over Storebæltsbroen søndag ettermiddag og kveld.
Høy vannstand
Svenske meteorologer varsler kraftig regn og vind søndag ettermiddag og kveld, og advarer blant annet mot høy vannstand i Bottenhavet.
Tog- og ferjeavganger er innstilt også i Sverige, og den kraftige vinden ventes å skape store vansker for flytrafikken utover dagen.