Stavanger

Reiten (H): – Avlastingstilbud ble for dyrt

– Det opprinnelige tilbudet var for dyrt. Leder i levekårsstyret, Kåre Reiten (H), trekker fram ressursbruken som hovedgrunnen til at politikerne valgte å sette avlastning og botilbud ut på anbud.

Levekårspolitikerne Kåre Reiten (H) og Sahfana M. Ali (Ap) og tidligere levekårspolitiker Per A. Thorbjørnsen (V) ser at Stavanger kommunes anbudspolitikk for avlastning og botilbud kan skape utfordringer for enkelte brukere. Hva som er løsningen framover, er de imidlertid ikke enige om.
Publisert Sist oppdatert
I fredagens RA kom foreldrene Hege Lalid og Else Aase med kritikk av Stavanger kommunes helsetilbud til sønnene deres. Etter at Stavanger kommune la avlastning og heldøgns botilbud ut på anbud, mener foreldrene at sønnene deres har fått et mye dårligere tilbud enn de opprinnelig hadde.

– Det er ingen tvil om at de private leverandørene vi tidligere hadde avtaler med, TPO og IAA, leverte gode tjenester. Men dette var også veldig dyre tjenester. Stavanger kommune har brukt enormt mye mer ressurser på disse tjenestene enn andre kommuner, sier leder av levekårsstyret, Kåre Reiten (H).

Enstemmig

De store overskridelsene var hovedgrunnen til at et enstemmig levekårsstyre i sin tid vedtok å legge både avlastning og bo- og omsorgstjenester ut på anbud.

LES OGSÅ: Aleris-direktør mener begrepene blandes

– Nå må vi forholde oss til at vi må kjøpe tjenester fra de to leverandørene vi har valgt, Aleris og Heimta. Behandling er det spesialisthelsetjenesten som skal ta seg av, sier Reiten til RA.

– Hadde det vært en løsning at kommunen tok på seg all drift av disse tjenestene?

– Ja, vi har diskutert om kommunen skal ta hele ansvaret. Samtidig har jeg en liten magefølelse på at kommunen har godt av den konkurransen private aktører gir, sier Reiten.

Per A. Thorbjørnsen (V) var levekårspolitiker da anbudene ble lagt ut, og har fulgt saken tett.

– De tidligere leverandørene valgte å ikke legge inn anbud, og andre aktører kom inn – aktører som kanskje ikke har den samme faglige tilnærmingen, sier Thorbjørnsen – og legger til at han gjerne skulle sett større fleksibilitet både på avlastning og botilbud.

– Jeg har forståelse for utfordringene til foreldrene, men dette er en vanskelig sak. Fylkesmannen mener dagens tilbud er akseptabelt. Men boken er ikke helt lukket, det er fortsatt en prosess, avslutter han.

– Uheldig

Sahfana M. Ali er fraksjonsleder for Ap i levekårsstyret. Hun mener anbudspolitikken har store svakheter.

LES OGSÅ: – Tvangsflyttet fra omsorgsbolig

– Loven er klar på at pasient og bruker har rett til medvirkning. Ved å legge avlastningstjenestene på anbud svekkes medvirkningen, sier Ali og legger til at én løsning er at kommunen tar ansvaret for hele driften.
– På sikt må vi gjøre endringer. Én mulighet er at kommunen overtar hele tilbudet. Jeg har fått henvendelser fra pårørende som er fortvilet og misfornøyd etter en anbudsrunde, der de må forholde seg til en ny leverandør. Jeg har forståelse for at det ikke er enkelt når de er fornøyd med én leverandør og så plutselig må forholde seg til en ny – nettopp på grunn av anbudsrunden. Vi innser at det ikke var lurt å legge avlastningstilbudet på anbud, avslutter hun.
Powered by Labrador CMS