Innenriks
Regjeringen venter med gjenåpningen - hopper senere over trinn 4
Regjeringen utsetter videre gjenåpning fram til andelen fullvaksinerte er vesentlig høyere enn i dag. Da vil man imidlertid gå rett til normaltilstand.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Selv om vi nå blir stående på trinn 3, er vi på vei til en normal hverdag med økt beredskap. Når vi kommer dit, og vi har fått bedre kontroll over situasjonen i skolene, er vurderingen at vi kan gå rett dit. Oversatt: det blir ikke noe trinn 4, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse torsdag.
Dermed utsettes videre gjenåpning nok en gang, men gjenåpningen utvides til gjengjeld når den kommer.
Risiko for mer smitte
– Ytterligere åpning nå gir risiko for mer smitte. Den risikoen vil vi ikke ta når det er så kort tid igjen til alle voksne har fått mulighet til å beskytte seg med vaksiner. Derfor blir vi stående på trinn 3 i gjenåpningsplanen til flere blir fullvaksinert, og vi kan gå over til en normal hverdag med økt beredskap, sier Solberg.
I sin anbefaling til regjeringen, som Helsedirektoratet leverte onsdag denne uken, står det at gjennomføring av trinn fire på nåværende tidspunkt trolig vil medføre økt smittespredning. De anbefaler en utsettelse inntil andelen fullvaksinerte er vesentlig høyere enn i dag.
– Med dagens smittetall må det antas at smitten kan spre seg fra uvaksinerte til én-dosevaksinerte eller andre sårbare grupper, skriver direktoratet.
Helsedirektoratet skriver at den overordnede målsettingen nå er å begrense smittespredningen og holde sykdomsbyrden lav inntil 90 prosent av befolkningen som er 18 år og eldre, er vaksinert med to doser.
– Det er en ambisjon at dette er gjennomført innen fire til seks uker, skriver de.
Onsdag var 71,9 prosent av befolkningen over 18 år fullvaksinert.
– Hvis alle nå hører på meg
Solberg understreket at hvis alle vaksinerer seg fortest mulig, kan man nå målet om 90 prosent fullvaksinerte svært raskt.
– Hvis alle nå hører på meg og går og vaksinerer seg til det beste for seg selv og andre, så når vi egentlig det målet i slutten av neste uke, sa Solberg til et lattermildt pressekorps på torsdagens pressekonferanse.
Hun understreker at det er nok vaksiner til alle, og at kommunene nå har fått flere vaksiner enn de klarer å sette.
– Der det ikke er kapasitet, snakker vi kanskje uka etterpå, men det er nok vaksiner, sier statsministeren.
Trinn 4, som nå altså fjernes fra planene, innebar blant annet at anbefalingen om et maksimalt antall gjester i hjemmet skulle oppheves, og at innslippsstoppen ved midnatt og krav om bordservering på skjenkesteder skulle fjernes.
Helsedirektoratet trekker også fram at Folkehelseinstituttets ukentlige modellering antyder at tallet på smittede og koronapasienter på sykehus kan fortsette å øke de neste to-tre ukene.
Åpner for større publikum
Helsedirektoratet anbefaler ingen store endringer i dagens tiltak, men anbefaler likevel at det åpnes for at flere kan komme på arrangementer med koronasertifikat når det er faste, tilviste plasser.
De vil oppjustere fra 3.000 til 5.000 personer og 50 prosent kapasitet på innendørs arrangementer med faste, tilviste plasser, og fra 7.000 til 10.000 og maksimalt 50 prosent kapasitet på tilsvarende arrangementer utendørs.
Regjeringen kunngjorde torsdag at de følger denne anbefalingen.
Saken fortsetter under videoen
Anbefaler utredning av tredje vaksinedose
I det faglige grunnlaget fra Helsedirektoratet kommer de også med en anbefaling til Helsedepartementet om å be Folkehelseinstituttet utrede om innbyggere i Norge bør få en tredje vaksinedose.
Direktoratet skriver at det i den senere tid har kommet data som kan tyde på at immuniteten etter blant annet mRNA-vaksine avtar raskere enn tidligere antatt.
De viser til at det nylig er rapportert fra Israel at effekt mot alvorlig sykdom har falt til rundt 55 prosent hos personer over 65 år som mottok andre dose Pfizer i januar. Det er også rapportert tilsvarende trender fra Storbritannia og USA.
Flere land tilbyr nå sine innbyggere en tredje vaksinedose.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen