Innenriks

Regjeringen stanset Unio-streiken med tvungen lønnsnemnd

Fare for samfunnssikkerheten utløste for andre gang på få dager at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i statsoppgjøret.

Tonje Brenna (t.v.) og forhandlingsleder Guro Lind i Unio stat møttes onsdag morgen. Der sa Brenna at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd.
Tonje Brenna (t.v.) og forhandlingsleder Guro Lind i Unio stat møttes onsdag morgen. Der sa Brenna at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd.
Publisert Sist oppdatert

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) stanset onsdag morgen Unio-streiken ved å ty til tvungen lønnsnemnd.

Årsaken er de samfunnsmessige konsekvensene, opplyste Brenna under en kort orientering etter at hun innkalte partene i streiken onsdag morgen i departementets lokaler.

– De samlede konsekvensene av de siste streikeuttakene fører til at det oppstår en fare for liv og helse, og det er også hensyn til sikkerhet, beredskap og en rekke andre vurderinger som ligger til grunn, sier Brenna til NTB.

– Ikke forsvarlig

Unio var alene igjen etter at regjeringen søndag grep inn og stanset streiken for de organiserte i Akademikerne. Da var det det store uttaket av ansatte i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som utløste tvungen lønnsnemnd. Onsdag oppgir Brenna at streikeuttaket i politiets helikoptertjeneste og i grensekontrollen var utløsende faktorer.

Brenna begrunnet beslutningen med landets evne til grensekontroll var betydelig svekket og det medførte økt risiko for at kriminelle og andre trusselaktører kunne komme inn i Norge via luft eller sjø.

– Det er fagdepartementene som melder konsekvenser av streiken inn til meg og så må jeg vurdere om det er forsvarlig å la streiken fortsette og det var det ikke denne gangen, sier Brenna.

Vil beholde avtale

– Vi konstaterer at regjeringen har avsluttet streiken ved tvungen lønnsnemnd i stedet for å møte oss ved forhandlingsbordet. Vi har jobbet for å føre en forsvarlig streik, samtidig har vi fått vise hvor mange viktige funksjoner i samfunnet som utføres av våre medlemmer, sier Unio-leder Ragnhild Lied til NTB etter å ha blitt orientert av Brenna.

Akademikerne og Unio brøt meklingen i statsoppgjøret 24. mai fordi tilbudet fra staten innebar at de i praksis ville blitt fratatt tariffavtalen Akademikerne fikk mens Erna Solberg (H) var statsminister. Avtalen overlater til partene i den enkelte virksomhet å fordele lønnsmidlene slik de blir enige om. Unio sluttet seg til avtalen i 2022.

Staten som arbeidsgiver ønsker å gå tilbake til ordningen fra før 2016, da det var én hovedtariffavtale for alle organiserte. LO og YS vil ha en slik ordning og ble enige med staten i oppgjøret.

– Forsvarlig

Unio varslet mandag at streiken skulle trappes opp med 163 nye medlemmer onsdag slik at nesten 3500 medlemmer ville være i streik. Blant de nye som ble tatt ut i streik, er ansatte i politiet og Meteorologisk institutt.

– Vår vurdering av det siste streikeuttaket var at vi mente at dette var forsvarlig og kunne gå, men vi tar til etterretning den vurderingen som Justisdepartementet har hatt, sier Lied.

Forventninger til lønnsnemnda

Forhandlingsleder i Unio Stat, Guro Elisabeth Lind, sier hun er overrasket over at streiken ble stanset med tvungen lønnsnemnd i stedet for at staten innkalte partene for å finne en minnelig løsning på konflikten.

– Vi fortsetter kampen. Det er godt dokumentert at de med høy utdanning i staten ikke henger med i lønnsutviklingen i resten av samfunnet, sier Lind til NTB.

– Nå har vi forventninger til at nemnda behandler dette konservativt og viderefører den avtalen som vi allerede har. Statens krav er å innføre noe som er helt nytt som de har undergravd partssamarbeidet og tydd til maktmisbruk for å brekke på plass, sier hun videre.

Les også: – Høyre går med begge beina inn i en arbeidskonflikt (+)

Les også: Solberg legger ansvaret for streiken på Støre (+)

Les også: Høyre svikter den norske modellen, Anna Molberg (+)

Les også: LO-lederen om streiken: – Det er usolidarisk

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS