Innenriks
Regjeringen forsvarer retur av asylsøkere til Libanon
En mor og to barn risikerer å bli returnert fra Norge til krigsherjede Libanon. UDI og Une mener det er trygt nok, og justisministeren stoler på vurderingen.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Av Marius Helge Larsen/NTB
– I skrivende stund mener verken UDI eller Une at den generelle sikkerhetssituasjonen i Libanon er så alvorlig at plikten til å returnere dit må suspenderes for enhver, skriver justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i et skriftlig svar til Stortinget.
Bladet Vesterålen har i flere artikler skrevet om en mor og hennes barn på 8 og 13 år i Lødingen kommune i Nordland som skal returneres til Libanon.
Familien kom til kommunen i juni 2022. De fikk frist om å forlate landet innen 28. august, men de har ennå ikke blitt uttransportert av politiet.
Samtidig herjer krigen i Libanon. Senest mandag ble seks mennesker, deriblant et barn, drept i et israelsk angrep mot byen Baalbek øst i Libanon.
Søndag ble en rekke bygninger i hovedstaden Beirut lagt i grus i israelske bombeangrep.
– Godt kjent med situasjonen
Utenriksdepartementet oppfordrer gjennom sine reiseråd norske borgere i Libanon om å forlate landet, og de fraråder alle reiser dit.
Men Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (Une) mener at situasjonen er trygg nok for retur av asylsøkere som har fått avslag.
– UDI og Une er godt kjent med situasjonen i Libanon og i Midtøsten for øvrig. Jeg har tillit til at de følger utviklingen nøye, og at returvurderingene som nå gjøres, er i overensstemmelse med gjeldende lover og våre internasjonale forpliktelser, skriver Mehl.
Justisministeren understreker at situasjonen kan «endre seg raskt».
– Bombes sønder og sammen
De siste ukene har både Høyres Erlend Larsen og SVs Birgit Oline Kjerstad tatt opp saken med justisministeren gjennom skriftlige spørsmål i Stortinget.
– UDI og Une går altså på tvers av anbefalingene fra UD, som fraråder alle reiser til Libanon, et land som er i ferd med å bli bombet sønder og sammen, skriver Larsen i sitt spørsmål, som ble sendt forrige mandag og besvart forrige fredag.
Mehl svarer med at reiserådene fra UD gjelder for norske statsborgere.
– Det er ikke et signal til befolkningen i eget land om å unngå å oppholde seg der, skriver hun i svaret til Larsen.
Les også: – Kanskje har Harris tatt lærdom av Hillary Clinton (+)
Mehl: – Ikke en politisk vurdering
Justisministeren gjør det klart at hun som politiker ikke vil blande seg inn i saken.
– Det er UDI og Une som har spesialkompetanse i å vurdere sikkerhetssituasjonen i asylsøkernes hjemland, og om det vil være trygt og i overensstemmelse med norsk lov og internasjonale forpliktelser å henvise noen til å returnere dit, skriver Mehl i svaret til Kjerstad.
– Dette bør være objektive vurderinger basert på oppdatert landinformasjon, slik det norske systemet er i dag, og ikke politiske vurderinger, skriver hun.
Les også:UDI snur: Sara Valieva får likevel opphold: – Veldig lettet (+)
Les også:Beregne pensjon? Ikke gå i denne fella, advarer ekspert (+)