Verden

Rapport: Militærjuntaen i Myanmar får våpenhjelp fra en rekke land

Selskap i minst 13 land har hjulpet Myanmar til å produsere våpen som landets kuppmakere benytter mot egen befolkning, viser ny rapport.

Myanmars militære grep makten i et kupp 1. februar 2021 og har siden slått brutalt ned på protester i landet. Foto: AP / NTB
Myanmars militære grep makten i et kupp 1. februar 2021 og har siden slått brutalt ned på protester i landet.
Publisert Sist oppdatert

Rapporten fra en uavhengig ekspertgruppe viser hvordan militærjuntaen i Myanmar har trappet opp våpenproduksjonen siden kuppet 1. februar 2021, og at de heller ikke nøler med å bruke våpen for å slå ned alt tilløp til protester og opposisjon.

Over 2.700 sivile, blant dem 277 barn er drept av sikkerhetsstyrkene siden kuppet, viser tall fra The Assistance Association for Political Prisoners i Myanmar.

Våpenprodusenter i USA, Europa, Asia og Midtøsten har alle bidratt til våpenindustrien i Myanmar, konstaterer Special Advisory Council for Myanmar i sin rapport.

Flere av disse våpenprodusentene er statseide og hører hjemme i land som Italia, Tyskland, Israel, Ukraina, Singapore, Sør-Korea, Nord-Korea og Kina, går det fram av rapporten.

Selskap i Russland, India, Japan, Taiwan, Østerrike og Frankrike har også bidratt til våpenindustrien i Myanmar, enten med ekspertise eller deler.

– Utenlandske selskap som tjener penger på lidelsene til Myanmars innbyggere, må stilles til ansvar, sier Chris Sidoti, en av ekspertene bak rapporten.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS