Innenriks
Professor ber foreldre vurdere nøye hva slags halloween-kostyme man gir barna
Foreldre bør gjøre en grundig vurdering av hva slags halloween-kostyme de kjøper til barna sine med tanke på kulturell appropriasjon, sier professor.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Journalist og småbarnsmor Maren Wilberg Rostad fikk denne uken huden full i sosiale medier da hun i et kommentarfelt spurte om sønnen hennes fikk kle seg ut som Aladdin til halloween, skriver VG.
Kritikken bunnet i såkalt kulturell appropriasjon, et uttrykk som stadig blir mer aktuelt i kostyme-sammenheng. Det innebærer at én kultur låner elementer fra en annen, og uttrykket brukes gjerne i negativ sammenheng når en høytstående kultur låner noe fra en kultur som har lavere status, for eksempel når hvite personer kler seg ut som indianere.
I utgangspunktet er det helt greit at barn kler seg ut som sine Disney-helter, mener sosialantropolog og professor Anne Waldrop i utviklingsstudier ved Oslo Met.
– Men foreldrene som kjøper kostymene, bør stille seg selv spørsmålet: Gjør vi narr av noen som er i en underordnet posisjon i forhold til meg her? Det dreier seg om kontekst og maktforhold. Å kle seg ut som oljesjeik er helt greit fordi de har mye makt og penger, sier hun.
Waldrop sier det ikke finnes noe fasitsvar på når det er greit å ta på seg klær som tilhører en annen kultur.
– Men jeg synes det er er helt greit å pynte seg. Siden jeg har bodd mye i India, har jeg flere sarier (tradisjonell indisk klesdrakt, red.anm.). Jeg kan godt ta på meg en sari i et bryllup. Men det ville vært helt feil å male meg brun i ansiktet og ta på sari for å gå på karneval, sier professoren.
– Spiderman, Superman, skjeletter, spøkelser og hekser er helt innafor, forsikrer hun. (NTB)
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen