Verden
Prisen på olivenolje stiger, det samme gjør svindel
Mens bønder i Middelhavslandene fortsatt sliter, øker mengden svindel med olivenolje.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Prisen på olivenolje øker, og det gjør også mengden av svindel med de gylne dråpene.
I løpet av 2023 økte prisen på matvarer i Norge med 10 prosent, og blant matvarene med størst prisvekst var olivenoljen, ifølge tall fra SSB. Faktisk steg prisen på oljen med 49,5 prosent fra 2021 til 2023.
Det kraftige prishoppet kan skyldes klimaendringer, som har gitt olivenbønder lange perioder med tørke og derfor en dårligere olivenhøst. Noe som så har gjort at olivenoljeprisene har skutt i været.
Les også: Uro rundt Trumps «nummer to»:– Trodde ikke det var mulig (+)
Svindel trives
Det ser ut til å ha skapt gode forhold for svindlere på markedet. I fjor advarte det europeiske politisamarbeidet Europol at «en blanding av ulike faktorer, som generell prisinflasjon, redusert produksjon av olivenolje og økt etterspørsel, har skapt et perfekt grunnlag for svindelaktige produsenter».
Og i første kvartal i år melder EU om en rekordstor mengde svindel med olivenolje, ifølge The Guardian.
I løpet av årets tre første måneder registrerte EUs Advarsels- og samarbeidsnettverk 50 tilfeller av potensiell svindel, feilmerking og kontaminasjon. Til sammenligning ble det i 2018 bare registrert 15 tilfeller i første kvartal.
Svindelen beveger seg også over landegrenser. Syrisk olivenolje med misvisende merking reiste for eksempel til Tyskland gjennom Nederland.
Les også: Saras foreldre løy for 23 år siden. Nå vil UDI sende datteren ut av Norge
Feilmerking av olje
De 50 tilfellene inkluderer at vanlig virgin olivenolje blir merket som extra virgin olivenolje, en mer eksklusiv uraffinert olje med lavere syreinnhold.
I noen situasjoner har oljen vært kontaminert med uautoriserte stoffer som pesticider og mineraloljer. Det er også funnet glassbiter i noen flasker.

Det hender også at oljen blandes med andre oljer av dårligere kvalitet. Da tørke herjet i Spania i 2023, ble ekte olivenolje blandet med andre matoljer, noe som skapte stor bekymring for spanske småbønder, skrev avisen El Mundo.
I Tyskland ble det rapportert at israelsk lampanteolje, som er olivenolje av lav kvalitet og som ikke er egnet til konsumering, ble merket som extra virgin olivenolje, skriver The Guardian.
Her hjemme ble GAEA authentic greek extra virgin olivenolje tidligere i år trukket fra markedet etter funn av plantevernmiddel over grenseverdien.
Les også: Besteforeldre løy, nå straffes barnebarn: – Ikke en rettsstat verdig (+)
Konsekvenser
Svindel med olje kan ha fatale konsekvenser. I 1981 påvirket en konkret hendelse med falsk olje over 20.000 mennesker i Spania. Det resulterte i flere hundrede dødsfall på grunn av det som ble omtalt som toxic oil syndrome, ifølge amerikanske National Library of Medicine.
Det er sannsynligvis langt flere tilfeller av svindel enn det som EU melder. Saker som oppdages i et enkelt EU-land telles ikke med. Meldingen inkluderer nemlig bare saker som er oppdaget og rapportert inn til EUs helsemyndigheter. I Portugal ble det for eksempel nylig beslaglagt 18.000 liter falsk olivenolje.
Les også: Eks-ambassadør til Dagsavisen: – Jeg har aldri sett noe lignende (+)
Olivenlov
Det er strenge juridiske krav til olivenoljer som vil kalle seg extra virgin, skrev TV2 i 2022.
– Regelverket er godkjent av alle land som lager olivenolje. Det er helt svart/hvitt. Alle er enige om det, og alle bruker det i kjøp og salg av olivenolje, sa Jørgen Lund, ekspert på olivenolje, til TV2.
I fjor ble det rapportert svindel med olivenolje til EU 182 ganger. De fleste av sakene handlet om produkter fra de tre største produsenter av olivenolje. 54 handlet om produkter fra Italia, 41 fra Spania og 39 fra Hellas.
I 2019 anslo EU at det europeiske markedet mistet 1,5 milliarder euro i året på svindel med olivenolje. De introduserte i 2022 nye regler for «overholdelseskontroll av markedsføringsstandarder» samt metoder til analyser.
Les også: Endelig øker bestanden: – Hver tiger teller
Klimaendringer
Andalucia i Spania står for 30-50 prosent av den globale forsyningen av olivenoljen.
Ifølge Euronews er olivenoljen den første industrien som har blitt «fullstendig forstyrret av klimaendringer».
Store selskaper blander produkter fra gigantiske industrigårder. Gjennom intenst kjemisk jordbruk har gårdene i for eksempel Andalucia ødelagt regionale økosystemer, noe som gjør områdene svært sårbare for klimaendringer, og dermed øker prisen.
Les også: Hvem er Hizbollah og hva er det som skjer? (+)
Har du sett denne? Trump og Harris frykter ham. Men nå har vinden snudd for RFK Jr. (+)