Nyheter
Pride-flagget får ikke henge i fred: – De har firet flagget og tent på. Det er en bevisst handling
Flere skoler i Oslo-området har opplevd at Pride-flagget har blitt revet ned, ødelagt og tent på. – Det viser at det er veldig viktig at vi løfter frem Pride, sier direktør for Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Den siste tida er det flere skoler i Oslo-området som har opplevd hærverk på Pride-flagget sitt. Som Dagsavisen skrev tidligere denne uka, er flagget på Bøler skole tatt ned flere ganger, ødelagt og brent. Nå har også Jar og Bekkestua skoler opplevd at flagget ikke får henge i fred.
– De har firet flagget og tent på. Det er en bevisst handling. Vårt svar på det var å kjøpe et nytt flagg med en gang. Det gjorde vi på under 24 timer, sier rektor ved Bekkestua skole, Morten Rondan.
Viktigheten av pride
Direktør for Utdanningsetaten i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun syns det som har skjedd er trist.
– Det viser at det er veldig viktig at vi løfter fram Pride og at skolene jobber med Pride. Det gjør at det arbeidet vi driver med blir enda viktigere, sier hun.

– Vi kjenner at det er avgjørende at vi som Oslo-skoler er tydelige på at vi feirer mangfold og på at vi skal være et sted hvor alle føler seg akseptert og verdsatt. Da bruker vi Pride som en fin anledning til å snakke om nettopp det, fortsetter Gerhardsen.
Ved Jar skole ble flagget revet ned og trampet på samme dag som det først ble heist.

– For Jar skole betyr Pride-flagget at vi ser mangfoldet. Vårt ansvar er å inkludere alle barn og at alle skal kjenne på tilhørighet uansett hvem de er. Dermed så tenker jeg at det er leit at noen har behov for å uttrykke seg på den måten, hvis de er uenige i at det henges opp et Pride-flagg på en skole, sier rektor Kathrine Selvikvåg Malme.
Flagget blir heist på nytt
Bekkestua skole hadde en ny markering og heising av Pride-flagget dagen etter det ble brent opp.
– Vi gir oss ikke på det, sier rektor Rondan.
– I dag, selv om det ikke er noen elever, har vi hatt en ny markering og heising av Pride-flagget. Vi har hatt en fin markering, sammen med helsesykepleier, forteller han.

Rondan forteller at Bekkestua skole har brukt mye tid på å snakke om inkludering og mangfold, både med elever og ansatte.
– Vi har et slagord på skolen som er «vi er på samme lag», og da tenker vi at mangfold og inkludering er like viktig som etnisitet, kjønn og kjønnsidentitet, sier Rondan.
Jar skole blir regnbuefyrtårn
– Elevene skal vite at det er trygge voksne rundt dem som klarer å håndtere det uansett hvilke tanker og følelser de har, sier rektor Selvikvåg Malme på Jar skole.
Jar skole er den andre skolen i Bærum som blir et regnbuefyrtårn.
Selvikvåg Malme forteller at dette i praksis betyr at skolen og de ansatte skal være klare for å ta imot elevenes problemstillinger og følelser rundt temaer som, for eksempel, mangfold, inkludering, kjønn og kjønnsidentitet.
– Vi vil være åpne for at alle elever skal kjenne på tilhørighet og vite at de har noen å snakke med hvis de skulle kjenne på et utenforskap eller at de er forskjellige fra andre, sier Kathrine Selvikvåg Malme.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen