Film

Premiere på norsk film utsatt i Berlin – klage på stereotypiske fremstillinger av fargede mennesker

Gallapremieren på den norske barnefilmen «Helt super» under filmfestivalen i Berlin er utsatt etter en klage fra en antirasistiske filmorganisasjon.

En scene fra «Helt super», som fikk den den antirasistiske filmorganisasjonen ARTEF (Anti-Racism Taskforce for European Film) til å sende inn klage til Berlinalen. Foto: Qvisten
En scene fra «Helt super», som fikk den den antirasistiske filmorganisasjonen ARTEF (Anti-Racism Taskforce for European Film) til å sende inn klage til Berlinalen.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge den danske avisa Berlingske står den antirasistiske filmorganisasjonen ARTEF bak klagen. ARTEF står for Anti-Racism Taskforce for European Film, og skal takle institusjonell rasisme i europeisk film.

– Jeg stiller meg helt uforstående til reaksjonen, skriver filmregissør Rasmus A. Sivertsen i en e-post til Dagsavisen.

– Filmen er sett av 110.000 på kino i Norge, den vant publikumsprisen under juniorutgaven av Tromsø internasjonale filmfestival i høst og har blitt solgt til over 150 land, inkludert USA, uten av vi har fått noen reaksjoner, skriver han videre.

Ukjent med klagens innhold

Filmfestivalen mottok klagen søndag. Den skal gå ut på at «Helt super» inneholdt «stereotypiske fremstillinger av fargede mennesker», ifølge den danske Berlingske.

– Jeg har ikke fått innsikt i hva reaksjonene er begrunnet i, så jeg kan ikke uttale meg om hvilke scener eller figurer ARTEF reagerer på, skriver regissør Rasmus A. Sivertsen til Dagsavisen.

Dagsavisens anmelder trakk i sin anmeldelse fram at «Helt super» er en vellykket barnefilm som «feirer egenart».

Gallapremiere avlyst

ARTEFs varsel fikk Berlinalen til å avlyse filmens gallapremiere og sende ut advarsler til alle med billetter til en senere visning. Der skriver festivalen at man er «blitt oppmerksom på at filmen kan bli fortolket annerledes enn regissøren hadde tenkt seg, og at filmens fremstilling av fargede mennesker kan bli oppfattet som stereotype».

– Vi har laget en film som handler om at man er god nok som man er, at man ikke skal leve etter andres forventninger. Mange unge opplever et stort press på at de skal være perfekte, så dette er et viktig budskap for meg som far til to, skriver Sivertsen til Dagsavisen.

– Det at en snill barnefilm med et godt budskap risikerer å bli kansellert på denne måten er i hvert fall svært oppsiktsvekkende og bekymringsverdig. Hvis ikke vi kan stole på at festivalen står for sine valg, vil mange vegre seg for å vise filmene sine i Berlin.

Trolig første gang

Det skal ifølge den danske avisen være første gang at den tyske filmfestivalen tar denne fremgangsmåten i bruk. Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt sier til Berlingske at hun er svært forundret over festivalens fremgangsmåte.

– Vi har klart og tydelig sagt til Berlinalen at vi mener at filmen taler fint for seg selv og ikke er noe man skal advares mot. Kunstnerisk frihet og ytringsfrihet står under et voldsomt press i vår tid, og det at en film blir vist uhindret på en festival, er viktig hvis vi skal ha gode diskusjoner etterpå. Det gjelder også barnefilm, sier Mo.

Flere norske i Berlin

Ifølge regissør Rasmus A. Sivertsen går de resterende visningene av «Helt super» som planlagt.

– Men vi fikk aldri vår internasjonale premiere. Siste visning og prisutdeling er i helgen, skriver han i e-post til Dagsavisen.

Kanselleringsspørsmål

NFI-direktør Kjersti Mo legger til at dersom en barnefilm med et enkelt og godt budskap risikerer å bli kansellert, kan man spørre seg selv hvilken film som vil kunne aksepteres av fremtidens festivaler.

«Just Super», som er den internasjonale tittelen, er en av flere norske barnefilmer på plakaten i Berlin. Den er første originalfilm fra Qvisten Animation og regissør Rasmus A. Sivertsen, og den stakk av med publikumsprisen under filmfestivalen i Tromsø i fjor høst.


Powered by Labrador CMS