Navn i nyhetene
Potet: Fra hungersnød til økt søndagsfyll
Hva får en LO-ansatt til å fordype seg i historien om den norske poteten, som fikk prester til å gå fra lovsang til klagesang?
Forfatter Trond Gram har nylig sluppet bok om potetlandet Norge, hvor rotgrønnsaken har spilt en sentral rolle etter at den ble importert på 1800-tallet.
Gunhild Nohre-Walldén
Les også: Tinder for Bygde-Norge: – De orker ikke mer
Hei! Du må være glad i poteter!?
– Haha, jeg tror ikke jeg er noe mer glad i poteter enn mange andre, men som 48-åring i dag ble det mye poteter i oppveksten. Det var vanlig å ha ved siden av kjøttkaker og fiskeboller. Poteten var den klassiske gjengangeren på middagstallerkenen. Først og fremst er jeg interessert i historie og hvordan poteten påvirket Norges utvikling. Jeg bruker fortsatt potet i dag, og skal for eksempel servere stekte poteter til konfirmasjon nå i helgen. Men forbruket mitt er som hos nordmenn flest; dalende. Andre, importerte råvarer har gradvis erstattet poteten, som jo også en gang ble importert hit.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP