Innenriks
Polititoppens sjefer
VARETEKT: Her er de mange politisjefene korrupsjonssiktede Eirik Jensen (56) har jobbet under siden han startet sin over 30 år lange karrierestige i Oslo-politiet.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Blant dem politioverbetjent Eirik Jensen har jobbet tettest på i nyere tid er Einar Aas og Iver Stensrud, nåværende og tidligere sjefer for seksjon for organisert kriminalitet. Han har også jobbet tett på visepolitimester og kriminalsjef Hans Halvorsen.
Jensen har jobbet under fire politimestere, avdøde Willy Haugli, Ingelin Killengreen, Anstein Gjengedal og dagens politimester Hans Sverre Sjøvold. Også Tromsøs avdøde politimester Truls Fyhn har vært Jensens sjef. Fyhn var da kriminalsjef i Oslo:
- Heldigvis har jeg hatt gode og rause sjefer. Truls Fyhn er den typen. De har stolt på meg og gitt meg spillerom. Viktigst av alt er tillit, sa Jensen i et portrettintervju med magasinet Norsk Politi. Jensen sier at han aldri har gjort noe som ikke tåler dagens lys, men at det er helt nødvendig å snakke med kriminelle i alle settinger og situasjoner, henge etter dem, være pågående og nysgjerrig og knytte kontakter.
Verken Einar Aas eller Iver Stensrud ønsker å kommentere arrestasjonen av den høyt betrodde Jensen. Heller ikke vil de svare på om kontrollrutinene for informantbehandling er gode nok.
- Jeg avventer alt, sier Iver Stensrud til Dagsavisen.
- Nettopp som følge av at det du spør om kan bli ettergått av Spesialenheten for politisaker er jeg avskåret fra å kommentere dette, sier Einar Aas.
Les også: Oslo politidistrikt kan bli gransket
Lekket info
Spesialenheten på sin side holder kortene tett til brystet. All informasjon er klausulert som strengt fortrolig. Jensen og hans advokat, Jens-Ove Hagen, har ikke engang fått vite hva politiet mener han har gjort som kvalifiserer til en siktelse for grov korrupsjon. Men ifølge TV2 går siktelsen til Spesialenheten ut på at Jensen skal ha beskyttet og gitt etterretningsinformasjon til et narkotikanettverk i Bærum. TV2 hevder at Jensen skal ha fôret nettverket med etterretningsinformasjon i fem år og tatt imot to millioner kroner og andre ytelser.
Seks personer er til nå siktet i narkotikasaken. En av de siktede skal ha vært Jensens informant i en årrekke og er nå siktet for oppbevaring av mellom 80 og 90 kilo hasj. Det er også beslaglagt millionbeløp i saken. Informanten ble på 80-og 90-tallet dømt for narkotika- og vinningskriminalitet, men er ikke dømt for noe de siste ti årene.
Eirik Jensen beskrives av kolleger som en levende legende. Han er kjent for å være en kildefører av den «gamle skolen», med større vekt på å møte kildene sine under fire øyne for å få informasjon, enn for etterprøvbarhet i etterkant.
Nettopp Eirik Jensen var på 1990-tallet med på bygge opp avsnittet for Spesielle operasjoner og systemet for informantbehandling i Oslo-politiet. I registeret skal kildeførerne legge inn sine informanter med alias-navn og ID-koder. Kun meget få politiledere, som Eirik Jensen selv - og kriminalsjef Hans Halvorsen - har hatt full tilgang til kilderegisteret og kunnet se hvem informantene var i virkeligheten.
På et så høyt sjefsnivå som Eirik Jensen er i politihierarkiet er det høyst uvanlig å drive med operativ informantbehandling. Jensen har likevel ønsket å gjøre dette for ikke å miste evnen til å se hva som foregår.
Gjengkriminalitet
Den siste tida har Eirik Jensen jobbet som spesialrådgiver i staben til politimester Hans Olav Sjøvold. Etter det Dagsavisen erfarer ble Jensen flyttet fra orgkrim til Sjøvolds stab i fjor. Sjøvold beklager arrestasjonen av Jensen og beskriver siktelsen som «alvorlig og trist». Ut over det vil heller ikke han kommentere saken. Det har heller ikke lykkes Dagsavisen å få andre åpne kilder i Oslo-politiet.
Før Jensen ble spesialrådgiver jobbet han tett på det organiserte kriminelle miljøet i Oslo, med spesielt fokus på det norsk-pakistanske gjengmiljøet, MC-klubbene, det tunge ransmiljøet og narkotikamiljøene. Siden drapsforsøkene på Aker Brygge i august 2006, der to ledere i Young Guns ble skutt av B-gjengen, ble Jensen satt til å lede Gjengprosjektet i Oslo. I mai 2007 initierte Jensen en storstilt politiaksjon i både Oslo og Natal i Brasil, kalt «Operasjon Nemesis». Aksjonen var helt konkret rettet mot blant andre Rasool-brødrene i B-gjengen og førte til en rekke arrestasjoner og rekordbeslag. I etterkant ble Jensen drapstruet av B-gjengen. Blant annet dukket det personer fra gjengmiljøet opp inne på gårdstunet hans.