Verden

Polen med storstilt plan om å forsterke grensene i øst

Planen har fått navnet «Beskyttende skjold i øst» og omfatter investeringer i ulike sikkerhetstiltak for til sammen 2,5 milliarder euro.

Sikkerhetstiltakene rundt Polens statsminister Donald Tusk blir skjerpet etter attentatet mot statsminister Robert Fico i Slovakia. Foto. Andrew Harnik / AP / NTB
Polens statsminister Donald Tusk vil legge fram en omfattende plan om styrking av grensen i øst.
Publisert Sist oppdatert

Polen grenser mot Ukraina, men også mot Belarus og den russiske enklaven Kaliningrad. Grensene utgjør EUs yttergrense i denne delen av Europa.

Grensen har vært et bekymringsfullt punkt i det polske forsvaret helt siden Belarus i 2021 opprettet reisekontorer i flere land i Midtøsten og tilbød migranter en ny rute inn til europeisk område. Flere tusen prøvde seg, og EU beskyldte Belarus, Russlands venn og nabo, for å ville skape kaos.

Samarbeid med frontstater

Polens forsvarsminister la mandag fram detaljene i den nye planen som omfatter nye forsvarsanlegg og telekommunikasjoner i samarbeid med andre frontlinjestater i Nato: Finland, Estland, Latvia og Litauen.

– Dette vil bli et komplekst system for forsvar og avskrekking. Det binder landene sammen, og vi vil anskaffe og sette i verk moderne anti-dronetiltak og etterretningsutstyr. Dette er den største operasjonen for å styrke Polens østgrensen, Natos østflanke, siden 1945, sa forsvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Hermetisk

Investeringene vil begynne i første kvartal 2025, og arbeidet skal være ferdigstilt i 2028. Polens forrige regjering bygde et gjerde langs grensen mot Belarus, 180 kilometer langt og 5,5 meter høyt. Det er forsterket med kameraer og sensorer som overvåker hele grenseavsnittet.

Krigen i Ukraina har økt frykten i Polen for at krigshandlingene skal smitte over på polsk område og dermed åpne for en mer direkte konfrontasjon med Russland.

Statsminister Tusk varslet i forrige uke at forsterkninger og endringer i terrenget ved grensen vil gjøre mobiliteten til en potensiell inntrenger svært vanskelig.

Les også: Orban om Natos Putin-frykt: – Det kommer ikke til å skje

Les også: Forsker frykter eksistensiell krise for Norge ved Trump-seier

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS