Byhistorie

Pisket ved byens skampæl

Midt på Christiania torv, byens første torg, sto gapestokken og skampælen, kaken, til skrekk og advarsel for lovbrytere og syndere. På 1600-tallet ble folk straffet foran hele byen, og straffen skulle gjøre vondt.

En åpen plass med brostein. I midten er en gapestokk.
«Kristiania ældste torv». Rekonstruert med vannpost og gapestokk, eller kake. I bakgrunnen Rådhusgata 19 fra 1626 og det eldste rådhus fra 1641 i Nedre Slottsgate 1.
Publisert Sist oppdatert

Christiania ble etablert ved Akershus festning som idealby av den danske kongen Christian 4. i 1624. Da pesten rev bort halve befolkningen i 1654 var det om lag 3000 innbyggere i byen. Christiania torv var hjertet i den nye byen, slik torg har vært i byen over hele verden. Torget var omkranset av rådhuset, kirken og flotte borgerhjem i mur. Midt på plassen sto vannposten og den fryktede kaken.

Pietismens sterke forestillinger om himmel og helvete, og rett og galt, gjennomsyret samfunnet. Rettsoppfatningen var fra Mosebøkenes tanker om gjengjeldelse, men også at en angrende synder kunne be om tilgivelse fra Gud. Da Christian 4. Norske Lov ble avløst av den nye kongen, Christian 5.s Norske Lov i 1687, ble det sjette kapittelet «Om Misgierninger» ordnet etter de ti bud.

Mistet sivile og juridiske rettigheter.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS