Nyheter
Øya er blitt større
Tøyenpatrioter er positive til Øya, men synes festivalen kan gi mer tilbake til nærområdet.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
I Tøyen Sportsklubb er styreleder Karianne Hjallen positiv til Øya i Tøyenparken, og da særlig at festivalen inkluderer lokale aktører.
– Jeg synes det er positivt med Øyafestivalen. Festivalen har gjort masse for omdømmet og området. Og det trekker folk til Tøyen. De blir overrasket over hvor grønt og fint det er her. Det bringer sammen øst og vest, og bidrar til kommunikasjon, sier hun.
Derimot er hun kritisk til at Tøyenbadet holder stengt, også under opp- og nedrigging. Det samme gjelder idrettsplassene Caltex og Sirkustomta.
– Det er press på anlegg fra før. Det måtte vel gå an å opprette en korridor så man i det minste har adgang til badet lengst mulig. Det er jo nå det er sommer, sier Hjallen om badet som holder stengt under deler av opp- og nedrigging, samt under festivalen.
Les også: Øya i dag - årets gjennombrudd
Leier
Øyafestivalen leier Tøyenbadet av Oslo kommune.
– Vi bruker så kort tid som mulig ved rigging, og badet er stengt betydelig kortere enn resten av området, sier PR-sjef Jonas Prangerød.
Øyafestivalen samarbeider med nærområdet også i år.
– Vi har bistått flere lokale prosjekter og er alltid på utkikk etter nye gode ideer der vi kan bidra, sier Prangerød.
Han peker på samarbeidet med Kompass & co., som driver catering og matservering. Etter fjoråret fikk de en foodtruck finansiert av Øyas publikum.
Øya samarbeider også med det lokale idrettslaget Sterling.
– De driver ikke bare med sport, men også med leksehjelp og andre ting. De skal ha en satsing mot musikk, og vi har bidratt med å få på plass et fullt funksjonelt musikkrom med utstyr for dem, sier Prangerød.
Tøyenkampanjen
I Tøyenkampanjen forholder de seg til at Øya er der, og gjør det beste ut av det.
– Vi er i utgangspunktet positive til liv og aktivitet på Tøyen, og vi vil gjøre det beste ut av at Øya er her. Men vi merker jo godt at parken og badet er utilgjengelig en god stund av den beste perioden, og de nærmeste naboene får jo musikken tett på. Derfor ser vi gjerne at festivalen gir noe tilbake til nærområdet, som en «takk for lånet». For to år siden ga de en sykkeltjener, og i fjor fem epletrær. Jeg synes godt de kunne tatt litt hardere i, sier Bjarte Breiteig i Tøyenkampanjen.
Les også: Tidsbank på Tøyen
Søppel
Karianne Hjallen trekker fram forsøpling utenfor festivalområdet som et problem.
– Festivalen kan ta bedre grep om oppryddingen i etterkant. Det er en del søppel, sier Hjallen.
Øyafestivalen tar oppfordringen på alvor.
– Der vil vi veldig gjerne ha tilbakemeldinger hvis det er noe vi har oversett. Vi skal rydde, sier Prangerød.
Les også: Hvem skal på Tøyen-seddelen?