Verden
Orban vil ikke dele grense med Russland: – Dårlige minner
Viktor Orban ønsker ikke å se Vladimir Putin og Kreml sluke Ukraina, slik at Russland igjen blir Ungarns nabo. Statsministeren peker på en vond fortid som årsak.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Ungarn ønsker ikke å ha en felles grense med Russland igjen. Vi har hatt det tidligere, og minnene er ikke gode, sa Viktor Orban under et møte med pressen tirsdag, ifølge det ukrainske nyhetsmediet RBC. Også det statlige russiske nyhetsbyrået Tass har omtalt utspillet.
Statsministeren la til at det er viktig å ha en «enhet» som Ukraina mellom russerne og ungarerne. Han presiserte imidlertid ikke hvilke dårlige minner det dreier seg om.
Orban har hevdet at Ukraina ikke kan vinne
Keiserdømmet Østerrike-Ungarn delte grense med Russland fram til det ble oppsplittet etter første verdenskrig, få år før Sovjetunionens fødsel i 1922.
Under andre verdenskrig deltok Ungarn på aksemaktenes side. Etter krigen ble landet okkupert av Sovjetunionen, og det ungarske kommunistpartiet kom til makten. I 1956 brøt det ut et opprør mot okkupasjonen. Opprøret ble slått ned, og flere ungarere flyktet fra landet, ifølge Store norske leksikon (SNL). Datidens Ungarn er blitt beskrevet som en sovjetisk klientstat.
I 2022 satte Viktor Orban likhetstegn mellom EU og Sovjet da han deltok på en markering av oppstanden i Ungarn i 1956. Oppstanden i 1956, der det ble stilt krav om politisk frihet, økonomiske reformer og at sovjetiske styrker skulle trekkes ut av landet, ble til slutt brutalt slått ned av Sovjetunionen. Det markeres hvert år i Budapest.

Les også: Putin: – Uten Russland blir det ikke grunnleggende fred i verden
– Vi har et ulikt syn på krigen i Ukraina
Under markeringen i 2022 antydet Orban ifølge NTB at EU til slutt vil ende som Sovjetunionen, som ble oppløst for mer enn 30 år siden. Siden har statsministeren gang på gang gått hardt ut mot EU, og i tillegg har han stukket kjepper i hjulene for EUs støtte til Ukraina – og motarbeidet ukrainernes ønske om EU-medlemskap.
Orban peker altså nå på grense-poenget som årsak til at Ungarn hjelper Ukraina, men Orban og ungarske styresmakter så langt har vist et langt mer russiskvennlig syn på krigen enn mange andre europeiske land.
– Vi har et ulikt syn på krigen, men vi mener Ukraina trenger hjelp og at det er nødvendig å hjelpe dem, sa Orban under pressekonferansen tirsdag.
– Det er helt åpenbart at de stakkars ukrainerne ikke kan vinne på slagmarken, sa Orban under en konferanse i Qatar i fjor vår.
Trykket Putins hånd
Etter invasjonen av Ukraina er Orban ifølge NTB den eneste EU-lederen som har trykket Russlands president Vladimir Putin i hånda, under et besøk i Kina. Håndtrykket vakte stor forargelse blant de øvrige 26 EU-landenes ledere.

– Orban har ofte tatt rollen som den som spolerer EUs utenrikspolitiske planer, og slik har det vært en stund, sa Øst-Europa-eksperten Tobias Schumacher til Dagsavisen i høst.
Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov har kommentert de ferske uttalelsene fra Orban om at Ungarn ikke ønsker å dele grense med russerne.
– Det er en del ting vi ikke er enig med herr Orban i. Jeg vil understreke at Russland ikke utgjør noen trussel for land som ikke har en fiendtlig holdning til oss, sier Peskov til Tass.
Les også: Kalles «djevelen på Putins skulder»: – Står presidenten nærmest
Les også: Orbans kommentar om Trump fikk stormende applaus
Les også: USA-ekspert om ekspresidentens hyllest av Orban: – Trump beundrer «sterkmenn»
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Les også: Fico tar Orban i forsvar: – Det er ikke rettferdig