Nyheter
Oppvasken i Ap: – Mitt mareritt som politiker er å gjøre feil. Og jeg gjorde feil
Nestleder Tonje Brenna innrømmer at det er ubehagelig at habilitetssakene som hun selv er en del av, trekkes fram som en av grunnene til at Ap gjorde et så elendig kommunevalg.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Helt åpenbart, sier Aps nestleder Tonje Brenna når Dagsavisen spør om hun føler ubehag ved at partileder Jonas Gahr Støre i sin tale til Aps landsstyremøte mandag trakk fram de tre Ap-statsrådenes habilitetssaker som en av flere årsaker til et historisk svakt kommunevalg med bare 21,7 prosents oppslutning nasjonalt.
– Det er for tidlig å si hva habilitetssakene hadde å si for valgresultatet. Men det er ikke for tidlig å si at de tok mye av oppmerksomheten fra de gode sakene, at de virket demobiliserende og at de samlet sett bidro til å svekke oss, sa Støre i talen.
– Mitt mareritt som politiker er å gjøre feil. Og jeg gjorde feil, sier Brenna.
– Det skaper både usikkerhet knyttet til tilliten til meg, til det politiske systemet, demokratiet og politikerne i stort, og det skapte også støy på linja for et parti som sårt trengte oppmerksomhet om de politiske sakene. Det er ikke en god følelse. Det var ikke godt da, og det er ikke noe godt nå heller, sier hun til Dagsavisen.

– Situasjonen er alvorlig
Støres tale til landsstyret handlet ellers mye om selvransakelse og at det ikke var noe annet å gjøre enn å slå fast at resultatet ble altfor dårlig for Ap. Partiet mistet blant annet tittelen «Norges største parti» til Høyre for første gang siden 1924.
– Jeg forstår at mange kaller det en krise. Jeg erkjenner også at situasjonen er alvorlig, sa han, og tok til orde for en omfattende evaluering i løpet av høsten.
Han ba også om at partiet evaluerer ham selv og resten av partiledelsen.
Støre blinket ut det han mener er noen viktige årsaker til katastrofevalget. En av dem var altså habilitetssakene til kunnskapsminister Tonje Brenna, tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen og utenriksminister Anniken Huitfeldt. Huitfeldt-skandalen ble kjent i det partiet var i ferd med å mobilisere for fullt i innspurten av valgkampen.
– Mitt inntrykk er at habilitetssakene har tatt oppmerksomheten bort fra andre saker. Det tror jeg er helt opplagt, sier Støre til Dagsavisen.
Forsvarte Melkøya – vant likevel
Samtidig mener Støre at bildet er sammensatt når man skal lete etter årsakene til at Ap gjorde et elendig valg. Han la blant annet vekt på den lange valgkampen og stemmene som vinnes før den siste innspurten.
– Vår oppgave i valgkamp ikke bare er å mobilisere rett før valget, men også klare å overbevise i god tid før valget, sa Støre, som også trakk fram at Ap må ha løsninger som svarer til tiden vi lever i, særlig med tanke på de vanskelige økonomiske tidene.
– Det skal ikke komme overraskende på oss hva velgerne tenker, mener og føler, sa han, og fortsatte:
– I folks hverdag, her og nå i 2023, hadde vi ikke gode nok svar.
Forsvarte Melkøya – og vant
På Aps landsstyremøte samles partifolk fra sentralstyret og fra hver stortingsvalgkrets i hele landet.
– Jeg tror alle her har sin egen analyse av hva som skjedde nettopp hos seg i sin kommune og fylke, sier nestleder Tonje Brenna.
Vadsøs ordfører Wenche Pedersen har for sin del kommet til at den kontroversielle saken om elektrifisering av Melkøya i alle fall ikke har skadet Ap i hennes kommune. Hun ble valgets store vinner med 33,8 prosent av stemmene, selv om hun forsvarer regjeringens kraftpakke i Finnmark.
– I Finnmark har vi en situasjon der vi har mistet mange ordførere, og der man sier at elektrifiseringen av Melkøya er svaret, sier Pedersen til Dagsavisen.
– Men saken er den at de tre ordførerne i Finnmark som har fått fornyet tillit, som Sigurd Rafaelsen i Lebesby, Rolf Laupstad i Berlevåg og undertegnede i Vadsø – alle vi har jo forsvart kraftpakken, fra dag en! Likevel har vi vunnet valget. Så dette er ikke så enkelt. Det er ikke bare ett svar, mener Pedersen.
Mener Støre må gå
Selv har Pedersen allerede begynt på sin evaluering av partiledelsen. Like etter valget sa hun til blant annet VG, at hun ikke ønsker Jonas Gahr Støre som statsministerkandidat i 2025. Hun ser dette i «et seksårsperspektiv», sier hun til Dagsavisen: Blir Støre gjenvalgt som partileder og statsministerkandidat våren 2025, og vinner stortingsvalget, blir det seks år til med Støre som leder, resonnerer hun.
– Jeg har sagt veldig tydelig at det å snakke om ledelse, det er en diskusjon vi bør ha i partiet nå, sier hun til Dagsavisen.
Hun syns Støre i talen virket mer ydmyk enn han var etter siste sentralstyremøte, og mer åpen for vurderinger også om sin egen posisjon.
– Jeg ser på ledelse som et spørsmål om ansvar. I et parti har partilederen et overordnet ansvar. Hvis partifeller har meninger om det; om hvordan min innsats var i valgkampen, hvordan jeg har opptrådt og virket, så må de kunne få si fra om det, sier Støre, som hevder at han takler tydelige tilbakemeldinger om seg selv – også fra frittalende ordførere i Finnmark.
– Jeg tåler å få direkte og tydelige tilbakemeldinger fra Wenche P., samtidig som jeg kan gi henne klem når hun kommer der. Begge deler er innafor, sier Støre til Dagsavisen.