Verden

Opprørsleder i Uganda dømt for tallrike forbrytelser mot menneskeheten

En tidligere leder av Herrens motstandshær, en opprørsbevegelse i Uganda, er kjent skyldig i 44 forbrytelser mot menneskeheten i perioden 1992-2005.

En minnetavle over en massakre som LRA sto bak i 2004. Foto: Rebecca Vassie / AP / NTB
En minnetavle over en massakre som LRA sto bak i 2004.
Publisert Sist oppdatert

Dommen ble avsagt av Ugandas høyeste domstol i den nordlige byen Gulu, der opprørsbevegelsen en gang var aktiv. Den markerer en viktig del av rettsoppgjøret etter år med terror utført av Herrens motstandshær (LRA) under militær ledelse av Thomas Kwoyelo.

Dommerpanelet utgjør en spesielt nedsatt gruppe innenfor ugandisk høyesterett.

Ubeskrivelig brutalitet

Kwoyelo sto tiltalt for drap, plyndring, slaveri, bortføring, voldtekt og en rekke andre tilfeller av brutalitet. Han ble kjent skyldig på 44 av 78 tiltalepunkter. Det er ennå ikke avklart når straffeutmålingen blir avsagt.

Rettssaken mot Kwoyelo begynte i 2019, men han hadde sittet i forvaring siden 2009. Ugandiske myndigheter har brukt lang tid på å finne ut hvordan rettsoppgjøret skulle foregå på en måte som ville bli oppfattet som rettferdig og troverdig.

Human Rights Watch beskriver rettssaken som en sjelden mulighet for ofrene til å få en slags rettferdighet etter to tiår med krig mellom ugandiske regjeringsstyrker og LRA.

Les også: Opptøyer i Storbritannia: – Sinne og aggresjon som har ventet på å få utløp (+)

Under jorda

Den øverste lederen for LRA, Joseph Kony, antas gjemme seg i det store, nærmest uregjerlige ørkenområdet i det sentrale Afrika. USA har utlovet en belønning på 5 millioner dollar til den som kan gi opplysninger som fører til pågripelse av Kony.

Joseph Kony er også ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen. En av hans løytnanter, Dominic Ongwen, ble i 2021 dømt til 25 års fengsel av denne domstolen for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Tusener av opprørere har fått amnesti av den ugandiske regjeringen, men Kwoyelo, som ble pågrepet i nabolandet Kongo, har ikke fått denne muligheten.

Les også: Oljepioner Josef er 69 år og totalt pleietrengende

Les også: Oslo-jenter i vinden: – Folk trenger å gråte litt (+)

Powered by Labrador CMS