Nyheter
Ønsker å utforske hele Gjellestad-området
Arkeologer planlegger å kartlegge hele dalføret der Gjellestadskipet ble funnet. Allerede er det bevilget 12 millioner kroner til prosjektet Viking Nativity: Gjellestad across borders.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
I forskningsprosjektet Viking Nativity: Gjellestad across borders skal arkeologer, historikere og vikingtidseksperter studere hvordan Gjellestad utviklet seg til å bli et maktsentrum i jernalderen og vikingtiden.
Det var i begynnelsen av desember at forskerne kunne fortelle at de hadde funnet et langhus på 60 meter, et hus som betegnes som et av Nordens største, i nærheten av Gjellestadskipet. I tillegg fant de fire andre hus som er 15–30 meter lange og inntil 13 meter brede.
Alt tyder derfor på at Gjellestad har vært et historisk betydningsfullt sted, som forskerne nå omtaler som et maktsentrum.

Digital arkeologi
Arkeologene har til nå undersøkt 40 hektar jordbruksområder sør, øst og nord for skipsfunnet med georadar.
De planlegger også å utvide området de søker i.
– Vi begynte å jobbe på prosjektet i vinter, med møter. Så blir det feltarbeid etter hvert med georadar. Vi ønsker å undersøke et området på to kvadratkilometer, som utgjør hele dalføret. På den måten kan vi få oversikt over området. Det er spennende å se hva vi kan avdekke, sier avdelingsleder Knut Paasche ved avdeling for digital arkeologi ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

12 millioner
Han omtaler prosjektet som bredt.
– Det er et Norsk Forskningsråd-prosjekt som består av ni partnere, som skal pågå i tre år. Vi har allerede fått 12 millioner i støtte, forteller Paasche.
Ved å kartlegge området med georadar, håper forskerne å få et oversiktsbilde over hvordan området har sett ut i jernalderen og vikingtiden.
– Vi håper å se alt; veier, hus og gårder, sier han.

Vil undersøke Jellhaugen
Arkeologen tror ikke at de nødvendigvis vil avdekke flere skipsgraver, men kan avsløre at de vil ta en ny titt på Jellhaugen.
– Egil Johansen foretok en utgraving der i 1968. Da gravde de en grøft tvers gjennom. Nå ønsker vi å undersøke den på nytt. Blant annet vil vi undersøke størrelsen på haugen, som er en rekonstruksjon.
– Kan det ligge et skip der også?
– Nei, det tror vi ikke. Det er ikke funnet noen indikasjoner på et skip, som rester av tre eller sømmer fra skipet.
Forskerne har allerede kjørt georadaren over haugen en gang i vinter. Det ga dem imidlertid ikke mye informasjon.
– Det var for å se på haugkonstruksjonen. Georadaren gir best bilder inntil et par meter ned i bakken, og de blir mindre og mindre tydelige jo dypere ting ligger. Tanken nå, er å ta boreprøver av haugen. Det må vi søke Riksantikvaren om, fordi det er et kulturminne og automatisk fredet.

Fant flere gravhauger
Georadarundersøkelsene har også avdekket flere overpløyde gravhauger i åkeren nord for gårdstunet på Gjellestad, skriver NIKU på sine nettsider.
– Gravhaugfunnene er egentlig ikke så overraskende, ettersom det ligger tilsvarende gravhauger i skogholtene rundt undersøkelsesområdet. I tillegg har Viken fylkeskommune sjaktet i området tidligere og gjort funn som kunne tilsi at det skulle ligge gravhauger her. Allikevel er det viktig at vi kan kartlegge disse for å få et utfyllende bilde av landskapet rundt Gjellestad, sier arkeolog Lars Gustavsen fra NIKU, til nettsiden.
Han skal skrive doktorgrad med georadardata fra Gjellestad som utgangspunkt, og har hatt feltansvaret for undersøkelsene som har ført til de nye funnene.
– Foreløpig vet vi ikke hvor gamle husene er eller hva slags funksjon de har hatt. Arkeologiske undersøkelser og dateringer vil hjelpe oss på veien til å få svar på dette, sier Sigrid Mannsåker Gundersen fra Viken fylkeskommune til nettsiden.
Hun og Gustavsen mener at husenes plassering i landskapet kanskje må sees i sammenheng med gravfeltene lenger sør.
– Funnene av langhusene er med å bekrefte at Gjellestad har vært et maktsenter i jernalderen. I løpet av de neste årene kommer vi nok til å forstå mer av sammenhengen mellom skipsfunnet, husene og framveksten av jernalderens sentralsteder, mener Gustavsen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen