Nyheter
Oljeministeren åpnet Martin Linge-feltet
God drift siden oppstarten i juni og høye olje- og gasspriser gjør at investeringene i feltet forventes å bli nedbetalt i løpet av 2022.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) åpnet Martin Linge-feltet offisielt torsdag. Feltet har vært i drift siden juni, men torsdag var det offisielle åpningen, melder Equinor i en pressemelding.
God drift siden oppstarten i juni og høye olje- og gasspriser gjør at investeringene i feltet forventes å bli nedbetalt i løpet av 2022, ifølge Equinor.
– Martin Linge har vært et svært utfordrende prosjekt å få i drift. Takket være dyktige medarbeidere, gode leverandører og godt samarbeid med partner Petoro og myndigheter, lyktes vi med en god og sikker oppstart. Nå produserer feltet svært effektivt. Gitt dagens prisbilde vil investeringene i feltet være nedbetalt i løpet av 2022, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.
Siden oppstarten av feltet 30. juni 2021, har Martin Linge produsert olje og gass med en produksjonseffektivitet som er helt i verdensklasse for oppstart av nye felt, opplyser selskapet.
– Jeg vil rette en stor takk til alle som har stått på i prosjektet og til driftsorganisasjonen som har gjort dette mulig, og som hver dag jobber for sikker og effektiv drift av feltet, sier Kjetil Hove, konserndirektør Utforskning og produksjon Norge.
Martin Linge-prosjektet hadde betydelige utfordringer i utbyggingsfasen. Investeringskostnadene på Martin Linge ble på 63 milliarder kroner mot 31,5 milliarder kroner i plan for utbygging og drift (PUD) fra 2012. Produksjonsoppstart skjedde juni 2021. Equinor overtok operatørskapet fra Total i 2018.
Forventet utvinnbare ressurser er om lag 260 millioner fat oljeekvivalenter. På platå vil feltet produsere rundt 115,000 fat oljeekvivalenter, hovedsakelig gass og kondensat. Det forventes at feltet vil nå platåproduksjon i løpet av 2022.
Martin Linge er den første plattformen Equinor har startet opp fra kontrollrom på land. Brønner og prosessanlegg opereres fra dette kontrollrommet på hovedkontoret på Forus i Stavanger.
Feltet har lave utslipp (cirka 1 kilo CO₂ per fat) da det forsynes med kraft fra land.