Innenriks
Økning i salmonellasmitte i Norge
Hittil i år har 33 personer fått påvist salmonellasmitte. Særlig siden april har det vært en økning, ifølge FHI.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
De smittede er bosatt over hele landet og fordelt i alle aldersgrupper. Det er mistanke om innenlandssmitte, men årsaken er foreløpig ukjent, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).
– Særlig siden april måned har vi sett en økning av tilfeller med Salmonella typhimurium som er smittet i Norge sammenlignet med de siste tre årene, sier lege Hilde Marie Lund.
FHI, Mattilsynet og Veterinærinstituttet driver nå forsterket overvåking av alle påviste tilfeller i Norge.
Salmonella-utbrudd forekommer sjelden i Norge.
Oftest er smittekildene kjøttprodukter, særlig svin- og fjærfekjøtt. Men bakteriene kan også komme fra egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder.
– Mattilsynet innhenter informasjon fra flere av de syke personene om hva de har spist, og hva de har vært i kontakt med. Det kan også bli aktuelt å ta prøver av mat og matemballasje, sier seniorrådgiver Anne Mæland i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
S. typhimurium har etablert seg i norsk viltlevende fauna, særlig blant småfugl og pinnsvin.
Les også:Rabattkoden økte prisen på bussbillettene til Nor-Way: – Årets kaktus
Les også:Arbeids- og sosialkomiteen: Instruerer regjeringen om fortgang i erstatning til oljearbeidere