Verden

Obama ber barna bli hjemme

USA: 50.000 barn har krysset grensen til USA alene de siste ni månedene. Nå ber president Obama barna om å holde seg hjemme, og Kongressen 
om mer penger.

Unge migranter fra Sentral-Amerika venter på toget som skal ta dem til Mexico, på vei mot USA. Over 50.000 unge innvandrere krysset grensen mellom oktober og juni. FOTO: REBECCA BLACKWELL /NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

De siste månedene har barn og tenåringer uten følge kommet i flokk over grensa fra Mexico til USA. De kommer fra voldsrammede land i Mellom-Amerika, og har allerede reist langt da de møter amerikanske grensevakter. Over 50.000 barn og tenåringer har krysset grensen på egen hånd mellom oktober og juli, en kraftig økning fra tidligere år.

De sover i senger og på gulvet i overfylte sentre på amerikansk side, før de aller fleste etter hvert blir sendt tilbake til en usikker framtid.

USAs president Barack Obama har fått kritikk for håndteringen av den voldsomme økningen. Venstresiden kritiserer ham for ikke å ta godt nok vare på barna som søker tilflukt i USA, høyresiden for at grensen ikke voktes godt nok.

Obama svarer

Ved å be om mer penger til vakthold på grensen og til å gi bedre bo- og helsetilbud til de enslige migrantene, forsøker Obama å svare på kritikken fra begge sider. Han lover å bedre forholdende for barna som kommer, og samtidig ruste opp vaktholdet på grensa.

Nylig oppfordret han foreldre i Mellom-Amerika om ikke å sende barna ut på den farefulle ferden.

- Foreldrene må være klar over at dette er en ekstremt farlig situasjon, og det er usannsynlig at barna vil få bli, sa Obama da han besøkte byen Dallas i Texas onsdag.

Trenger penger

Den vanskelige situasjonen på grensa har også fått Obama til å be Kongressen om 3,7 milliarder dollar i ekstrabevilgninger. Denne uka reiste han til delstaten Texas, som med sin nesten 2000 kilometer lange grense til Mexico, har mottatt mange tusen enslige innvandrer.

Den republikanske guvernøren Rick Perry har lenge klagd over manglende ressurser og svak reaksjon fra Det hvite hus. Nå lover Obama mer vakthold ved grensen, hvis Kongressen sier ja til å bevilge mer penger.

Debatten om de mange enslige innvandrerne er problematisk for Barack Obama, og styrker republikanernes krav om å gjøre grensa til Mexico ugjennomtrengelig, sier Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole.

- Akkurat nå virker det nok på den amerikanske offentligheten som om USA rennes ned av latinamerikanske immigranter og at Obama ikke gjør nok for å rette opp situasjonen, sier Restad til Dagsavisen.

Et av Barack Obamas store løfter til sine mange latinamerikanske velgere var nettopp å få på plass en innvandringsreform før hans tid i Det hvite hus er over. Over elleve millioner mennesker lever uten papirer i USA i dag, og veien mot enighet om en reform har vært lang og svært kronglete.

Etter at majoritetslederen i Representantenes hus, republikaneren Eric Cantor, nylig gikk på et sviende valgnederlag og tapte plassen sin mot en svært innvandringskritisk kandidat, falt håpet om en løsning for USAs mange udokumenterte innbyggere enda noen hakk.

- Lite trolig

Ifølge Restad gjør den store avstanden mellom demokratene og republikanerne det vanskelig å finne en løsning for USAs udokumenterte innvandrere. Hun sier at det er liten sjanse for at Obama får gjennom en innvandringsreform i løpet av sine siste par år i Det hvite hus: Demokratene og republikanerne er ikke engang enig i hva årsaken til den økte innvandringen er. Republikanerne mener ryktene har gått i Sentral-Amerika om Obamas liberale innvandringspolitikk, mens demokratene sier det handler om den vanskelige livssituasjonen til disse barna i Sentral-Amerika, og at de derfor risikerer mye for å komme seg til USA.

En av årsakene til den store økningen i unge innvandrere over grensen skal være en lov fra 2008, underskrevet av tidligere president George W. Bush. Loven gir enslige unge innvandrere rett til en rettslig høring, og til ikke å bli sendt rett tilbake. Loven var ment å beskytte mulige ofre for menneskehandel og trafficking, men blir nå utnyttet av menneskehandlere i Sør- og Mellom-Amerika. De aller fleste barna kommer fra Guatemala, El Salvador og Honduras, land som alle er blant verdens voldeligste.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS