Verden
– Norsk-somalisk statsminister mer upopulær
Presidenten og statsministeren anklages for å være autoritære.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Den somaliske regjeringen, der norsk-somaliske Hassan Ali Khaire er statsminister, er stadig mer upopulær. Spenningene øker mellom regionalstatene og sentralregjeringen i Mogadishu, sier Stig Jarle Hansen, Somalia-forsker ved NMBU.
Det skaper mulig grobunn for rekruttering til terrororganisasjonen al-Shabab, sier Hansen.
Les også: – Farlig å overse Somalia
– Autoritære
– Statsminister Khaire og president Mohamed Abdullahi Farmajo beskyldes for å være autoritære. De sees på som for lite villige til å føre dialog med regionalstatlige ledere og klanledere lokalt. Mange velgere er nok skuffet, fordi Khaire var populær under valget, sier Hansen.
Khaire ble utnevnt i februar.
Fortsetter statsministeren slik, vil han miste taket på kjernevelgerne, sier Somalia-kjenneren, som tror Khaire er mer populær blant diasporaen enn i Somalia.
Han mener lederne må vise mer vilje til dialog og reetablere tillit med regionalstatene, mener han.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
– Støttet Qatar
Andre saker som har sendt statsministeren ut i hardt vær, er utleveringen av en general til Etiopia. Det skjer til tross for at Khaire og Farmajo mer eller mindre ble valgt på et nasjonalistisk manifest, for å styrke nettopp Somalia. Denne utleveringssaken har vært en katastrofe for regjeringen, ifølge Hansen.
I tillegg har regjeringen støttet Qatar i striden med De forente arabiske emirater, i motsetning til Somalias regionalstater. Emiratene er en viktig bistandsaktør i Somalia. President Farmajo er under økende press.
– Spørsmålet er om han må ofre statsministeren, sier Somalia-kjenneren.