Verden
Nord-Korea viste fram kjempemissil
Nord-Korea har avduket det som ser ut til å være et nytt interkontinentalt ballistisk missil under en stor propagandaparade i Pyongyang.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Kim Jong-un lover fortsatt storsatsing på forsvar og full atom-mobilisering dersom noen truer Nord-Korea.
Anledningen for militærparaden var det nordkoreanske regjeringspartiets 75-årsdag, og bildene på statlig TV viser tusenvis av soldater uten munnbind.
Missilet som ble vist fram på TV lørdag, hadde en mobil utskytningsrampe med hele elleve akslinger.

Kim Jong-un på et bilde fra den nordkoreanske TV-sendingen fra feiringen av regjeringspartiets 75-årsdag. Foto: KRT / AP / NTB.
Les også: Donald Trump – fra president til pasient
– Verdens største
Hvis det er ekte, er det verdens største langtrekkende missil i sitt slag, ifølge flere analytikere.
Blant dem er Ankit Panda i den amerikanske tankesmia Federation of American Scientists. Han sier det ikke finnes større missiler som bruker flytende drivstoff og som kan transporteres på veien.
– Vi vil fortsette å styrke militæret for selvforsvar og avskrekking, lovet Kim i en tale til deltakerne.
Paraden fant tilsynelatende sted natten i forveien.
Det er uvanlig – men kan ha gjort det lettere å hemmeligholde informasjon om nye våpen som ble vist fram for dem som deltok i feiringen.
Les også: Moss sier nei til all bruk av atomvåpen, og tilslutter seg ICANs "cities appeal"

Kim Jong-un arrangerte en militærparade på nattetid for å feire at det nordkoreanske arbeiderpartiet fyller 75 år. Foto: KRT via AP / NTB.
Ønsket god bedring
TV-bildene fra paraden viser soldater i hanemarsj og et militærorkester som spilte mens det beveget seg i formasjon. Musikerne dannet partisymbolene hammer og sigd, og årstallet 1945.
Arrangementet ble holdt til tross for koronapandemien, som ifølge nordkoreanske myndigheter aldri har klart å trenge gjennom landets grenser.
– Jeg ønsker god bedring til alle mennesker rundt om i verden som kjemper mot dette onde viruset, sa Kim Jong-un i sin tale.
Han gjentok påstanden om at ikke en eneste person i Nord-Korea er blitt smittet.
At paraden fant sted natt til lørdag, er blitt bekreftet av blant andre forsvarsledelsen i Sør-Korea. De skal ha sett tegn til «store menneskemengder og utstyr» i Pyongyang på det aktuelle tidspunktet.
Les også: Trump sier Kim stilte ut liket av henrettet onkel

Sørkoreanere i Seoul kikker på TV-bildene fra paraden i Pyongyang. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB.
Drepte sørkoreaner
Nord-Korea har gått hardt til verks for å hindre koronaviruset fra å komme til landet. I september ble en sørkoreaner skutt og drept og deretter brent da han forsøkte å svømme inn i nordkoreansk farvann.
Mannen ble angivelig drept for å hindre smitte, og Kim måtte senere rykke ut med en offentlig beklagelse til Sør-Korea. Sørkoreanske myndigheter har konkludert med at mannen trolig forsøkte å hoppe av og ta seg inn i Nord-Korea.
– Signal om framskritt
Vestlig etterretning mener Nord-Korea har fortsatt å utvikle militære raketter til tross for samtalene landet har holdt med USA. Atomforhandlingene stanset opp etter at toppmøtet mellom Kim og president Donald Trump brøt sammen i Vietnam i februar i fjor.
Kim kom ikke med noen direkte kritikk av USA under paraden. I stedet oppfordret han sitt folk til å være standhaftig i møte med utfordringene fra viruset og de USA-ledede sanksjonene mot Nord-Korea.
75-årsjubileet satte Kim og hans parti i en posisjon der folket forventet å se noe nytt og større, påpeker Lee Sung-yoon, Korea-forsker ved Tufts-universitetet i USA.
– Å vise fram de mest avanserte våpnene vil signalisere et stort framskritt for troverdigheten i truslene fra Pyongyang, sier han.
Les også: Bob Woodward sikret seg brevveksling mellom Trump og Kim Jong-un til sin nye bok

En rakettest utført av det nordkoreanske forsvaret i oktober i fjor. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB.
– Risikerer superspredning
Ingen utenlandske journalister har fått slippe inn i landet for å dekke paraden, og de fleste internasjonale ambassadene i Pyongyang har stengt sine dører.
Harry Kazianis i den konservative amerikanske tenketanken Center for National Interest mener myndighetene i Pyongyang spiller høyt når paraden avholdes midt under pandemien.
– Med flere tusen samlet risikerer de at det utvikler seg til et dødelig superspreder-arrangement hvis de ikke tar ekstreme forholdsregler, sa han i forkant av arrangementet.
Det trodde han imidlertid ikke at nordkoreanske myndigheter ville gjøre.
– Munnbind og missiler går dårlig sammen, sa Kazianis.
TV-bilder fra paraden viste uvanlig få mennesker på plassen der paraden fant sted – men ingen publikummere med munnbind.