Verden
Navalnyj er borte, men ikke Putins motstandere
Selv etter dødsfallet til Vladimir Putins argeste motstander Aleksej Navalnyj er det mange som fortsatt utfordrer Russlands mektige mann.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Navalnyj var Putins mest profilerte kritiker i en årrekke. Fredag døde han plutselig i straffekolonien han satt fengslet i nord i Russland.
Dødsfallet har ført til kraftige internasjonale reaksjoner, men Kreml har bedt omverdenen dempe kritikken fram til dødsårsaken er fastslått.

47-åringens bortgang etterlater et åpent sår i Russlands politiske opposisjon – hvem skal nå stå i bresjen i kampen mot Putins stadig mer autoritære og brutale regime?
Navalnyj-kvartett
Svaret kan ligge i Navalnyjs nærmeste krets. I 2011 grunnla den nå avdøde opposisjonspolitikeren stiftelsen Antikorrupsjonfondet.
Med seg på laget hadde Navalnyj rådgiver Leonid Volkov, sjefetterforsker og journalist Maria Pevtsjikh, stiftelsesdirektør Ivan Zjdanov og talsperson Kira Jarmysj.

Stiftelsen gjorde seg kjapt bemerket for sin effektive avdekking av korrupsjon blant høytstående russiske politikere og myndigheter.
Men det koster å stille Putin og hans allierte til veggs. De siste årene har kvartetten Volkov, Pevtsjikh, Zjdanov og Jarmysj alle sett seg nødt til å forlate Russland på grunn av uavbrutt politisk press og rettsforfølgelse.

Stiftelsen lever imidlertid i beste velgående i utlandet, der ledelsen fortsetter å kritisere russiske myndigheter og undersøker korrupsjonstilfeller i hjemlandet.
Les også: Trump-rådgiver vil dele Nato inn i et A- og B-lag
«Kremls største kritiker i eksil»
Før Navalnyj for alvor entret rampelyset på starten av 2010-tallet var det Mikhail Khodorkovskij som fikk føle Putins vrede.
60 år gamle Khodorkovskij var eier av oljeselskapet Yukos og blant verdens rikeste menn, men mistet eierskapet da han ble dømt til fengsel for svindel og skatteunndragelse.

Khodorkovskij tilbrakte ti år i fengsel, noe som ble ansett som politisk hevn for å utfordre Putins styre på begynnelsen av 2000-tallet. 60-åringen ble uventet benådet i 2013, kort tid før vinter-OL i Sotsji.
Eksperter mener løslatelsen var et grep fra Putin for å bedre forholdet til Vesten.
Khodorkovskij ble etter benådningen fløyet til Tyskland, før han senere bosatte seg i London. Fra eksil har han blant annet støttet russiske opposisjonspolitikere i valg og gitt rettshjelp til personer som står overfor politisk motiverte rettsforfølgelser i Russland.
Avisen The Economist har omtalt 60-åringen som «Kremls største kritiker i eksil».
Les også: Ekspert om Trumps Nato-advarsel: – En vekker for Europa
Ny opposisjonsstjerne?
Mens Khodorkovskij har vært en krass Putin-kritiker i over 20 år, er det en annen 60-åring som de siste årene har seilet opp som en mulig «ny Navalnyj».
Boris Nadezjdin er liberal, støtter homofile og vil stanse landets krigføring i Ukraina. 60-åringen vil også bedre Russlands forhold til Vesten.

I november varslet Nadezjdin at han ville stille i presidentvalget i mars for Borgerinitiativpartiet.
Ettersom partiet ikke er representert i det russiske parlamentet Dumaen, trengte 60-åringen 100.000 underskrifter nasjonalt og 2500 i de mange regionene for å stille.
Det klarte han å sanke, men den sentrale valgkomiteen godkjente ikke underskriftene og begrunnet det med at de hadde funnet avdøde personer på underskriftslista som ble levert inn.
Nadezjdin tok saken til høyesterett, men fikk ikke medhold.
Les også: EU-topp: Putin vil bli holdt ansvarlig for Navalnyjs død
Skal ha blitt forgiftet flere ganger
I april i fjor kom den lengste enkeltdommen som har blitt gitt en Kreml-kritiker. Da ble journalist og opposisjonspolitiker Vladimir Kara-Murza dømt til 25 års fengsel for forræderi.
Dommen soner han i en straffekoloni i Sibir, og 42-åringen har gjentatte ganger blitt satt i isolasjon over lang tid under forferdelige forhold, ifølge hans støttespillere.

Kara-Murza hadde alvorlige helseproblemer allerede før han ble pågrepet i april 2022. Han lider av en nervesykdom kalt polynevropati, som ifølge kona Evgenja skyldes at han ble forsøkt forgiftet i 2015 og 2017.
42-åringen jobbet tidligere for opposisjonslederen Boris Nemtsov, som i 2015 ble skutt og drept på åpen gate i Moskva.
Siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina for to år siden har Kara-Murza fortsatt å snakke mot Putin og krigen i Ukraina i flere artikler og brev skrevet fra bak murene.
Les også: Medvedev spår «kollaps» hvis Russland taper krigen
Kompromissløs
Mens mange av Navalnyjs støttespillere har forlatt Russland de siste årene, er det enkelte som har blitt igjen. 40 år gamle Ilja Jasjin er blant dem. Han har flere ganger sagt at å forlate landet ville undergrave hans rolle som politiker.

Jasjin, som var medlem av bystyret i Moskva, var en alliert av Navalnyj og sto i likhet med Kara-Murza nær Boris Nemtsov.
I april 2022 sa Jasjin at russiske styrker sto bak en massakre i Ukraina, da sivile ble funnet drept etter russisk tilbaketrekking fra byen Butsja nær Kyiv.
Etter flere kritiske uttalelser ble Jasjin pågrepet i juni samme år og senere dømt til åtte års fengsel for «spredning av falsk informasjon» om det russiske militæret.
Dommen har imidlertid ikke dempet 40-åringens kritikk av myndighetene, og Jasjins medarbeidere oppdaterer jevnlig hans sosiale medier med meldinger han videresender fra fengselet.
Les også: Russland-kjenner: – Putin må tromme opp en frykt
Les også: Fico spår «smertefull» løsning i Ukraina
Les også: Ekspert om Putins frykt: – Det kan utfordre regimet hans