Innenriks
Nakstad om koronaviruset: – Smittetrenden er utvilsomt økende
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier korona-smittetrenden utvilsomt er økende, til tross for at befolkningsimmuniteten er sterkere enn før.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Av Sval Rosenløw Eeg/NTB
Vinterens bølge av covid-19 er i full gang, slår Folkehelseinstituttet fast i sin ukerapport.
Sykehusene og kommunene må være forberedt på flere innleggelser med covid-19, heter det videre. I uke 44 var nesten 500 personer innlagt, en økning på 18 prosent fra uka før. Fortsatt er få innlagt på intensivavdeling.
– Sykehusene forbereder seg hvert år på en ny influensasesong ved å legge om driften og forsøke å holde de ansatte friske. Det som er utfordrende, er en situasjon med mye influensa og covid-19 i de samme vinterukene, sier Nakstad til NTB.
Flere korona-innleggelser
Blant covid-19-syke har man sett en tydelig økning av sykehusinnleggelser de siste ukene. Nakstad mener befolkningsimmuniteten er sterkere enn før, men at smittetrenden utvilsomt er økende.
– Vi har passert 400 innleggelser per uke med positiv covid-19-test, og en høyere andel av dem er alvorlig syke, sier Nakstad.
Ulike virusvarianter
Hvilken influensavariant som vil dominere denne vinteren, er for tidlig å si, mener Nakstad.
– Så langt har FHI registrert tilfeller av influensa type A H1N1 og type A H3N2. Den første varianten, svineinfluensaviruset, dominerte tidlig i 2023, men ble etterfulgt H3N2-varianten litt senere på vinteren. Hvilken variant som kommer til å dominere de neste månedene, vet vi ikke sikkert før influensasesongen er ordentlig i gang. Det er for tidlig å si, sier han.
Folk vaksinerer seg senere
Nakstad mener vaksinering vil være avgjørende for hvor alvorlig influensasesongen vil bli.
– Det avhenger av hvilken influensavariant som blir dominerende, hvor mange som har vaksinert seg, og om årets vaksine «treffer blink» eller ikke, sier han.
Så langt i år er 45 prosent av dem over 65 år vaksinert mot influensa, mens bare 30 prosent i samme gruppe har tatt den anbefalte oppfriskningsdosen av koronavaksine siden 1. september, opplyser FHI.
I Oslo ser det dog ut til at flere ønsker å vaksinere seg.
– Vi ser at folk har vært senere ute med å ta influensa- og koronavaksine i år, men Oslo og andre kommuner forteller denne uken nå om ganske stor pågang av folk som ønsker å vaksine seg, sier Nakstad.
Munnbind bør vurderes
Hans hovedråd er å holde seg hjemme om man føler seg syk. Om man mot formodning må ut blant folk, bør munnbindet vurderes.
– Vårt råd er fortsatt å holde seg hjemme når man er syk. Da bidrar man til å dempe smittepresset og sykefraværet i toppukene for influensa og covid-19. Hvis man likevel må ut blant folk i den smitteførende fasen, for eksempel for å komme seg til lege eller apotek, er det lurt å ta på seg et munnbind for å beskytte andre sier Nakstad.