Nyheter
Nå koster strømregninga en månedslønn i 16 land i Europa
Den gjennomsnittlige årlige strømregninga er nå større enn månedslønnen for lavtlønnede arbeidere i flertallet av EUs medlemsland.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Det viser en analyse utført av European Trade Union Institute, et uavhengig forskningssenter for ETUC (European Trade Union Confederation) – hvor blant annet LO, Unio og YS er medlemmer.
Analysen er utført i forbindelse med fredagens krisemøte i EUs Energiråd.
Nesten 40 prosent
Rundt 9,5 millioner arbeidstakere hadde allerede problemer med å betale strømregninga før levekostnadskrisen begynte. Allerede i juli i år hadde kostnadene for gass og strøm økt med 38 prosent over hele Europa, sammenlignet med samme måned i fjor.
Og kostnadene fortsetter å øke.
Det har ført til at arbeidstakere som tjener minstelønn i 16 av EUs medlemsland må sette av en hel månedslønn eller mer for lys og varme i hjemmet sitt. I 2021 var det tilfellet i bare åtte medlemsland.
Tsjekkia verst
Antall dager en person som tjener minstelønn må jobbe for å betale energiregningen har økt dramatisk i noen land sammenlignet med i fjor: Estland (+26 dager), Nederland (+20 dager), Tsjekkia (+17 dager), Latvia (+16 dager).
I fire land – Slovakia, Hellas, Tsjekkia og Italia – er den gjennomsnittlige årlige energiregningen i tillegg mer enn en månedslønn for en arbeider som tjener gjennomsnittslønnen.
I Tsjekkia må arbeidstakere med brutto minstelønn jobbe 65 dager for å betale den årlige strømregninga. I Estland og Hellas gjelder det tilsvarende 54 dager.
Det bør legges til at disse dataene refererer til energikostnadene i juli 2022. Krisen er nå enda større og økningene i kostnadene for energi og andre nødvendigheter, som mat har eskalert.
Oversikt: Dette er den vanligste månedslønna i Norge
Ingen sparetriks
Visegeneralsekretær i ETUC, Esther Lynch, poengterer at millioner av arbeidstakere allerede slet med å betale regningene sine allerede før strømkrisen.
– Når regningen din koster over en månedslønn, er det ingen smarte sparetriks som vil gjøre en forskjell. Strømprisene er rett og slett uoverkommelige for millioner av mennesker, sier hun i en pressemelding.
– Bak disse tallene står mennesker som må ta tøffe valg i forhold til om de virkelig har råd til å sette på varme eller lage varme måltider til barna sine. I mellomtiden nyter administrerende direktører og aksjonærer i energiselskaper rekordfortjeneste på deres bekostning, hevder hun.
– Det er umoralsk. Politikere må ta grep om denne krisen før den koster liv i vinter. Det er på tide med rettferdige lønnsøkninger, et tak på energipriser, skatt på fortjenesten og nødutbetalinger til de fattigste husholdningene, mener Ester Lynch.
Mye lest: Det kan hende du må legge ut 30.000 kroner for strøm i januar
Avgjørende grep
Den europeiske fagbevegelsen oppfordrer EU om å ta avgjørende grep for å få slutt på Europas uholdbare prisøkninger innenfor energisektoren.
Kravene er blant annet:
• Lønnsøkninger for å møte økningen i levekostnadene, gjennom å støtte kollektive forhandlinger.
• Økning av minstelønn for å sikre tilstrekkelige og målrettede nødbetalinger for lavtlønnede personer som sliter med å ha råd til strømregningene sine, sammen med et forbud mot frakobling av strøm ved manglende betaling.
• Tak på kostnadene for energiregninger for folk og en skatt på fortjenesten fra energiselskaper.
Har tett kontakt
Statssekretær i olje- og energidepartementet, Andreas Bjelland Eriksen legger til grunn at det kommer mer informasjon om forslagene fra EU etter fredagens møte.
– Vi har tett kontakt med EU om dette, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.
– Europa er i meget vanskelig situasjon med svært høye energipriser og knapphet i tilbudet. Vi har full forståelse for at EU og EU- landene ser behov for å iverksette tiltak for å avhjelpe situasjonen. Vi vil sette oss grundig inn i forslagene når det konkrete innholdet i disse blir kjent og vurdere mulige virkninger av disse, legger han til.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen