Verden
Nå forsvinner favorittene
I år må du si farvel til mange TV-favoritter, og si hei til enda flere tegneseriehelter. TV-høsten blir et skikkelig sceneskifte på skjermen.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Når høstsesongen setter inn er det også begynnelsen på slutten for noen av de mest populære, kritikerroste og omdiskuterte amerikanske seriene som har gått de siste årene. «Mad Men», «True Blood», «Californication», «Two and a Half Men», og «Boardwalk Empire» er noen av seriene som sier takk for seg.
Rett på Netflix
Nå slår de følge med de mange drama- og komiseriene som forsvinner over i reprisekaruseller og Netflix-arkiver etter atskillig kortere liv på skjermen. En TV-serie uten gode seertall får bare en sjanse av de amerikanske TV-selskapene, som i forrige uke arrangerte sin vårlige Upfronts-uke i New York. På «upfronts» presenterer de fem store - ABC, CBS, CW, Fox og NBC - hvilke serienyheter de har å by på det neste året, drama- og komititler som skal sikre dem mest mulig av en årlig pott på rundt 55 milliarder annonsekroner.
Samtidig bekrefter selskapene allerede godt informert horder TV-fans hvilke serier de ikke vil lage lenger, ofrene er flere enn noen gang.
For nær tre av fire seriene som var kanalenes rundt 50 hete attraksjoner i fjor er blitt kansellert. Lista over ofre inkluderer store navn som Michael J. Fox og Robin Williams, for kanalene har tatt konsekvensen at av seerne er mer opptatt av tegneseriehelter enn gamle superstjerner.
Sikker oppskrift
Listen over de over 50 nylanserte satsingene viser at de store TV-aktørene i USA går for å lage mer av det som gikk best på skjermen de siste sesongene. Strategien skyldes også at seriene må falle i god jord hos det store TV-publikummet utenfor USA, et «CSI»-syndrom som gjør at seriene blir stadig likere hverandre.
Fra i høst kommer det derfor minst en ny zombieserie, tre superhelt-spin offs og en rekke politiske thrillere, myntet på de millioner av seere som har falt for «The Walking Dead», «Agents of Shield», «Homeland» og «Scandal» de siste sesongene.
Nyskapningene på storselskapene heter sånt som «iZombie», «Gotham», «The Flash», «Odyssey» og «State of Affairs».
Tørre TV-kommentatorer har allerede konstatert at «Stalker» er en ny «Criminal Minds», og at «Madam Secretary» høres veldig ut som «The Good Wife», og at det kommer en hiphop-dramaserie kalt «Empire», kan jo ha noe med å gjøre at musikkdramaet «Nashville» har gjort det bra det siste året.
I tillegg venter en rekke romantiske sitcomserier som frir til de som savner «How I Met Your Mother», og enda en komedie fra «Friends»-stjernen Matthew Perry, som har laget karriere av å levere en kortlivet serie i året.
At flere av de nye titlene er remakes av TV-hits fra andre land, har fått amerikanske kommentatorer til å sette spørsmålstegn ved den hjemlige bransjens kreative mot. Høstlista inkluderer nemlig to spanske, to australske og «Jane The Virgin» et venezuelansk dramasåpe om en jomfruelig jente som blir gravid ved et kunstig befruktningsuhell (!).
Kvalitetsdrama
Den som ønsker seg nytt og spennende kvalitetsdrama må se til de som satser modigere, HBO, FX og andre nye og gamle aktører som har tjent seg rike på TV og internett. De betaler fortsatt bransjens beste serieskapere for å lage nyskapende underholdning, og hele alfabetet av selskaper, fra AMC og Amazon til Scyfy og Sundance, har et femtitalls serier på gang det neste året. I tillegg til høydepunkter som «Masters of Sex», «The Red Road», «Rectify» og «Silicon Valley».
Et forventet høydepunkt som snart kommer er «The Leftovers», et kvasireligiøst mysterium fra HBO og «Lost»-skaper» Damon Lindelof. Det norske bidraget er Netflix-serien «Marco Polo», høstklart historisk drama delvis regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg. Et brennaktuelt eksempel er «Penny Dreadful», nytt gotisk dramakrim fra «American Beauty/Skyfall»-regissørSam Mendes og Showtime, som har premiere på HBO Nordic i dag.
Denne uka kommer også programinnkjøpere fra Norge og verden til å få se time på time av serier, når amerikanerne presenterer dem for nyskapningene under den faste TV-varemesseuka LA Screenings. Her får de blant annet presentert «Constantine», helten fra «Hellblazer»-tegneserien som bekjemper Lucifers demoner på jorda, og «A.D. - After the Bible» - som av en ivrig TV-direktør er lansert som «Game of Thrones» møter «The Borgias» møter «Bibelen» (dramaserien). Hvilke av de nye seriene TV-shopperne har vurdert som himmelske oppturer og helvetes dårlige, vil bli klart et stykke ut i den ventende norske TV-høsten.
reidar.spigseth@dagsavisen.no
Serier som forsvinner
«Sons of Anarchy», «Mad Men», «Boardwalk Empire», «True Blood», «Two and a half men», «How I Met Your Mother», «Parenthood», «The Newsroom», «Community», «Cougar Town», «Parks and Recreation», «Revolution», «Californication», «The Crazy Ones», «The Carrie Diaries», «Glee», «The Michael J. Fox Show», «Dads», «Once Upon a Time in Wonderland», «Trophy Wife», «Hostages».
Noen serier som kommer tilbake
«Arrow», «About A Boy», «Brooklyn Nine-Nine», «The Blacklist», «Mom», «Chicago Fire», «Chicago PD», «Marvel‘s Agents of Shield», «The Mindy Project», «Sleepy Hollow», «The Goldbergs», «The 100», «Beauty and the Beast», «The Originals»
Blant de som kommer i 2014-2015
«A to Z», « «American Crime», «Battle Creek», «Constantine», «Empire», Extant», «The Flash», «Gotham», «iZombie», «Hieroglyph», «Madame Secretary», «Marry Me», «Marvel‘s Agent Carter», «Scorpion», «Stalker», «Weird Loners», «The Mysteries of Laura», «Selfie», «State of Affairs» «CSI: Cyber», «NCIS: New Orleans», pluss enda mer «America‘s Funniest Home Videos».
Oversikt over TV-høsten på nokså komplette lister på Dagsavisen.no