Verden
Muhammad Yunus skal lede overgangsregjeringen i Bangladesh
Nobelprisvinner Muhammad Yunus skal lede en overgangsregjering i Bangladesh etter massedemonstrasjonene som resulterte i statsminister Sheikh Hasinas fall.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Det opplyste Bangladeshs president Mohammed Shahabuddin i en kunngjøring tirsdag kveld.
Beslutningen ble tatt under et møte mellom presidenten, landets militære ledere og lederne for protestbevegelsen Studenter mot diskriminering (SAD), opplyser en talsperson for Shahabuddin.
– Presidenten har bedt folk om å bidra til å få en slutt på krisen. Rask opprettelse av en overgangsregjering er nødvendig, heter det i en uttalelse.
Sjefrådgiver
Yunus blir ikke statsminister, men får tittelen sjefrådgiver, opplyser SADs leder Nahid Islam.
Under tirsdagens møte ble det også besluttet å avsette landets øverste politisjef. Politiet anklages for overdreven maktbruk mot demonstranter de siste ukene, noe som skal ha kostet over 300 mennesker livet.
Protestene tvang mandag landets mangeårige statsminister Sheikh Hasina til å gå av og flykte fra landet. Hærsjefen, general Waker-Uz-Zaman, kunngjorde avgangen og opplyste at det ville bli dannet en overgangsregjering.’
Les også:Oljepioner Josef er 69 år og totalt pleietrengende
Eide: Veiskille
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) understreker viktigheten av at det raskt blir holdt nyvalg i Bangladesh.
– Etter statsminister Sheikh Hasinas avgang mandag må det nå stakes ut en kurs frem mot snarlige frie og demokratiske valg som kan gi landet en demokratisk valgt regjering, i tråd med demokratiske prinsipper og med full respekt for grunnleggende menneskerettigheter og rettsstatens prinsipper, sier han.
Norge oppfordrer alle til ro i denne fasen.
– Bangladesh står ved et veiskille, og valgene som tas i dag, vil bli avgjørende for landets fremtid. I den forbindelse er det også viktig at alle drap og andre overgrep begått under urolighetene de seneste ukers blir upartisk etterforsket og rettsforfulgt, uavhengig av hvem som har begått dem, sier Eide.
Norge har tidligere uttrykt bekymring over utviklingen i menneskerettighetssituasjonen i Bangladesh, særlig når det gjelder ytringsfrihet.
- Jeg håper at respekt for menneskerettighetene blir en bærebjelke i de politiske overgangene som nå gjennomføres, sier han.
Mikrolån til fattige
84 år gamle Yunus fikk i 2006 Nobels fredspris for sitt arbeid med å gi mikrolån til fattige mennesker som ønsker å drive sin egen virksomhet.
– Jeg er beæret over tilliten fra demonstrantene som ønsker at jeg skal lede overgangsregjeringen, sa han før kunngjøringen fra presidentens kontor kom.
– Dersom det trengs handling i Bangladesh, for landet mitt og det modige folket mitt, så er jeg villig, sa han.
Dømt
Tidligere i år ble Yunus og tre medarbeidere dømt til seks måneders fengsel for brudd på arbeidsloven i landet, en dom som ifølge ham var politisk motivert.
Den tidligere lederen av Grameen Bank er også tiltalt i en rekke andre saker de siste årene, og har vært utsatt for en svertekampanje fra kretsen rundt den nå avgåtte statsministeren.
Les også: Aerosmith er ferdige for godt
Les også: Spaltist: Noe er galt med verdens skattesystem
Les også: Dagsavisen mener: Det siste verden trenger nå er en global finanskrise (+)