Innenriks

Mot blodig valgkamp

Nigerias president Goodluck Jonathan sitter mer utrygt enn noen gang foran valget. Det kan gi den voldeligste valgkampen i landets historie.

Muhammadu Buharu, her avbildet på en plakat, stiller mot sittende president Goodluck Jonathan foran valget i Nigeria, og kan få makten. FOTO: AKINTUNDE AKINLEYE/NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

- President Jonathan og hans parti har aldri vært så utfordret som nå. Både innsatsen og gevinsten er større enn før for deltakerne i dette valget, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Når nigerianerne går til valg i februar er det i svært usikre tider: Landet legger bak seg et av de voldeligste årene på lenge, og den lave oljeprisen kan på sikt true framgangen for oljenasjonens økonomi. Nigeria gikk formelt forbi Sør-Afrika tidligere i år som Afrikas største økonomi.

Volden kan spres

Senest i forrige uke skal den militante ekstremistgruppen Boko Haram ha kidnappet en stor gruppe mennesker i en avsidesliggende landsby. Kidnappingen av over 200 skolejenter i april har heller ennå ikke fått noen løsning, jentene er ikke funnet til tross for internasjonal innsats og en massiv kampanje som ble satt i gang i ukene etterpå.

Boko Haram har fotfeste nord i Nigeria, men foran valget 14. februar kan gruppen også slå til i utstrakt grad midt i landet, tror Morten Bøås.

- Boko Haram vil trolig gjøre flere forsøk på få til ting i det såkalte middelbeltet, sier Bøås.

I nord bor det hovedsakelig muslimer, mens de kristne stort sett bor sør i landet. I nord er det derfor opposisjonen som har størst støtte, mens president Jonathan har mest støtte i sør. Midten av landet består av både muslimer og kristne.

Juks

Goodluck Jonathan fra People‘s Democratic Party (PDP) har sittet som president siden 2007. Utfordreren i år er koalisjonen All Progressives Congress (APC), som frontes av tidligere militærsjef Muhammadu Buhari, som hadde makten i Nigeria en kort periode fra 1983 til 1985. Morten Bøås sier Buhari har rykte for å være en sterk mann, og er ikke spesielt knyttet til korrupsjon.

- Tidligere har Jonathan og PDP kruset inn til makten, men nå som resultatet er mer usikkert er det stor grunn til å vente en massiv kampanje med juks og vold. Det er dessverre all mulig grunn til å tro at det kan bli det mest voldelige valget i Nigerias historie, sier Bøås.

I tillegg til at begge parter i valget sannsynligvis vil bruke juks og vold for å forsøke å vinne, vil trolig også Boko Haram sette sitt avtrykk på valgkampen.

- Boko Haram vil bruke vold bare for å ødeliggge valget og skape en større religiøs konflikt, sier Bøås.

Lav oljepris truer

Samtidig har Nigeria fått et stadig større problem i fanget, som kan gi problemer langt forbi valget i vinter: den synkende oljeprisen. Virksomhet knyttet til olje utgjør 70-80 prosent av inntektene til nigerianske myndigheter. I Dagsavisen nylig advarte senioranalytiker Helima Croft i RBC Capital Markets om økt risiko for uro i Nigeria dersom myndighetene ikke lenger har penger til å betale militæret.

- Overskudd fra oljeinntektene har vært limet som har holdt den nigerianske eliten sammen, sa Croft.

Det er imidlertid ikke sikkert oljeprisen får direkte konsekvenser allerede før valget, tror Bøås.

- Fallende oljepriser for en stor olje- og gassprodusent er aldri bra på sikt, men spørsmålet er hvor for dette merkes. I første omgang kan det føre til at prisen på transportutgifter går ned, noe som kan lønne seg for den vanlige nigerianer, sier Bøås.

Nigerias kraftige økonomiske vekst de siste årene har på ingen måte kommet alle nigerianere til gode. Ulikhetene har vokst, og ifølge en rapport fra Verdensbanken er Nigeria blant fem land i verden som huser nesten 60 prosent av verdens ekstremt fattige. Med lave oljepriser er Nigeria enda lenger fra utjevning, tror Bøås.

- Ulikhetene vil vedvare på kort til mellomlangt perspektiv, sier han.

Powered by Labrador CMS