Nyheter

Mossekråka har blitt stjålet

En av få gjenværende mossekråker i det offentlige rom har blitt borte. Det får mossinger til å fortvile.

Renate Holtet er ansvarlig for den visuelle profilen i nye Moss kommune. Hun forteller at kråka på baustasteinen i gågata skulle blitt værende. Nå har den i stedet blitt stjålet.
Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det lagt ut et bilde på den populære Facebook-siden «Du vet du er fra Moss/Jeløya når......», som viste at plaketten med mossekråka i gågata var borte.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Innlegget fikk på kort tid over 70 kommentarer. De fleste skriver hvor synd det er at den ikke kunne stå i fred. Noen lurer også på hvorvidt det er kommunen selv som har fjernet den. Det avviser kommunikasjonsrådgiver Renate Holtet, som er ansvarlig for den visuelle profilen i nye Moss kommune.

– Det er ikke vi som har fjernet den. Vi regner den som stjålet, sier hun.

Bildet til venstre viser plaketten som var festet til bautasteinen midt i Moss sentrum. Bildet til høyre viser hvordan det ser ut i dag.
Bildet til venstre viser plaketten som var festet til bautasteinen midt i Moss sentrum. Bildet til høyre viser hvordan det ser ut i dag.

Bildet til venstre viser plaketten som var festet til bautasteinen midt i Moss sentrum. Bildet til høyre viser hvordan det ser ut i dag.

Skulle blitt værende

Etter sammenslåingen med Rygge har det gamle kommunevåpenet til Moss blitt borte fra det offentlige rom. Noen få kråker har derimot blitt værende i bybildet. Dette inkluderer gullkråka på vestsiden av rådhuset og kråkene på lampene langs gågata. Plaketten i gågata var også et sjeldent unntak. Den skulle etter planen bli værende.

– Den regnes som et kunstverk, så den hadde vi tenkt til å la bli, forteller Holtet.

LES OGSÅ: «Dere som har gjort dette, skal vite at dere har såret oss alle her i byen»

– Ødelegger for alle andre

Plaketten skal ha blitt borte en gang i løpet av helgen.

– Det er veldig trist. Mange innbyggere vil at mossekråka blir værende i bybildet, så er det noen som ødelegger for alle andre, sier Holtet.

Ordfører Hanne Tollerud (Ap) forstår godt at folk er irriterte over tyveriet.

– Jeg synes det er trist at den ikke kan få stå i fred. Den er allerede blitt erstattet én gang, men det er jo begrenset hvor mange ganger det skjer, sier hun.

Ikke første gang

Dette er nemlig ikke første gang kommunen opplever at noen har stjålet det gamle symbolet. Også i 2018 ble den samme plaketten stjålet fra bautasteinen i gågata. I tillegg ble en rekke kommunale flagg med kråkesymbolet stjålet, kort tid etter at det ble kjent at kråka skulle bli borte fra kommunevåpenet.

I forbindelse med det første tyveriet, skrev mossepatriot Ivar Ernø et leserinnlegg i Moss Avis, der han ba tyven(e) skamme seg. Han ønsker nå at samme innlegg publiseres en gang til. Det kan leses her.

Plaketten som ble stjålet i 2018 ble erstattet. Da kjøpte kommunen samtidig inn en reservekråke. Les mer om det her.

LES OGSÅ: Gullsporen ga rekordhøye besøkstall for Moss by- og industrimuseum (DA+)

Mossekråka

  • ▪ Fra og med 1. januar 2020 ble Moss og Rygge til én kommune.
  • ▪ Navnet fikk Moss beholde, mens kommunevåpenet ble gullsporen til Rygge.
  • ▪ Det betyr at det gamle kommunevåpenet til Moss, med mossekråka, ikke lenger eksisterer.
  • ▪ I den forbindelse ble alle gamle kommunevåpen fjernet fra det offentlige rom.
  • ▪ Unntaket er kråker som er å regne som rene kunstverk.
  • ▪ Et eksempel på det er plaketten festet til en bautastein i gågata.
Powered by Labrador CMS