Innenriks
– Moms på all netthandel vil gi 2.000 nye arbeidsplasser
Å fjerne momsfritaket for varer under 350 kroner kjøpt i utenlandske nettbutikker vil gi økte inntekter til staten og 2.000 nye arbeidsplasser.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Av: Lene Svenning/HK-Nytt/ANB
Det kommer fram i en rapport utarbeidet for Grensehandelsalliansen.
Arbeidsgiverne og arbeidstakerne har fått nok. Nå må det innføres moms på all netthandel, mener Grensehandelsalliansen som består av Handel og Kontor, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), NHO Mat og Drikke, NHO Service og Handel og Virke Handel.
I dag slipper du å betale moms på varer som koster 350 kroner eller mindre når du handler i utenlandske nettbutikker. Det går ut over både norsk varehandel og industri, hevder Grensehandelsalliansen.
Les også: Nå sliter oljebransjen med å finne nok folk (DA+)
2.000 nye arbeidsplasser
Fredag la de fram en rapport som viser de positive konsekvensene av å fjerne 350-kronersgrensa for momsfri handel fra utenlandske nettbutikker.
Menon Economics, som står bak rapporten, anslår at nordmenns kjøp av varer under 350-kronersgrensa i utenlandske nettbutikker beløper seg til 4 milliarder kroner i året. Å fjerne 350-kronersgrensa vil øke statens inntekter med 900 millioner kroner det første året. Det forventes at handelen vil vris mot bedrifter i Norge hvis grensa fjernes. Det vil øke sysselsettingen her til lands med 1.700 årsverk som vil tilsvare 2.000 nye arbeidsplasser, ifølge Menon Economics.
– En «no-brainer», ifølge Harald J. Andersen, direktør i Virke Handel.
– 350-kronersgrensa er ikke lenger en bagatell, det er snakk om veldig mye penger, og den har en betydelig effekt på norsk næringsliv, sa Andersen på fredagens pressekonferanse.
Saken fortsetter under bildet.

Harald J. Andersen, direktør i Virke Handel. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Les også: – Råvarene bøndene skaper danner grunnlaget for den største gjenværende fastlandsindustrien
– Ikke for sent å snu
Organisasjonene som står bak Grensehandelsalliansen har i flere år jobbet for å fjerne 350-kronersgrensa. Så langt har de ikke lyktes, i 2015 ble sågar grensa økt fra 200 til 350 kroner.
– Det er forstemmende at vi har en regjering som fører en politikk som subsidierer utenlandske aktører, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.
Saken fortsetter under bildet.

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
Også Jan-Egil Pedersen, leder i NNN, er kritisk til dagens politikk.
– Det er utrolig at vi har en regjering som legger til rette for å flytte arbeidsplasser ut av Norge, men det er aldri for sent å snu, påpekte Pedersen.
Nå håper organisasjonene at det er et flertall på Stortinget for å fjerne grensa. Første anledning er i neste års statsbudsjett som legges fram 8. oktober.
Les også: Sommervikarer forteller om trakassering fra slibrige sjefer
Venter på statsbudsjettet
Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel har tro på å få gjennomslag hos politikerne.
– Jeg tror denne saken står enda sterkere enn før. Med denne rapporten har vi vist at det er nødvendig å fjerne 350-kronersgrensa. Jeg tror det blir et tema når statsbudsjettet skal legges fram, sa hun.
Saken fortsetter under bildet.

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix
HK-leder Trine Lise Sundnes har også tro på gjennomslag i Stortinget i år. Hun mener det er helt nødvendig.
– Norsk varehandel er i en enorm omstilling, med automatisering og digitalisering. Vi trenger all drahjelp vi kan få, og har behov for de 1.700 ekstra årsverkene som en fjerning av grensa kan gi. Med de økte inntektene dette vil få for staten, er det også en utstrakt hånd for å få statsbudsjettet i balanse, sier hun til HK-Nytt.
Les også: KrF: – Opp til regjeringen å gjøre noe med sukkeravgiften
Rammer norske bedrifter
Stadig mer av nordmenns handel foregår på nettet, både i norske og utenlandske nettbutikker. Men mens handelen i norske nettbutikker økte med 101 prosent fra 2011 til 2017, økte handelen i utenlandske nettbutikker med 282 prosent i samme periode, opplyser Harald J. Andersen.
Det går ut over norske bedrifter.
– Jeg har aldri opplevd et sånt engasjement fra medlemmene våre som i denne saken. De fortviler over våre politikere, sa han, og fortalte om kjøpmenn med post i butikk-tjeneste som leverer ut brus kjøpt fra utenlandske nettbutikker til priser lavere enn kjøpmennenes egne innkjøpspriser.
Fortvilelsen er ikke mindre hos næringsmiddelindustrien.
– Dette er det ikke mulig å konkurrere mot for våre medlemmer. Vi vil ha konkurranse på like vilkår, sier Petter Haas Brubakk, leder i NHO Mat og Drikke.
Les også: – Frp kutter skattene til landets elite, ikke folk flest
Trenger bedre fortollingssystem
Mange andre land har eller har hatt slike grenser for momsfri handel over landegrensene. Både Sverige og Finland har fjernet sine grenser, mens EU har planer om det samme. Nå må Norge følge etter, mener Grensehandelsalliansen.
Men når alle varer fra utlandet skal fortolles, må det lages enkelt system for det, ble det påpekt på dagens pressekonferanse. Det finnes ikke i dag.
– Vi må ha en innfasing for å sørge for gode digitale løsninger på fortolling, påpekte Trine Lise Sundnes. (ANB)