Byhistorie
Møllearbeideren i massegrav 1
Like ved Gardermoen flyplass ligger dødens skog. Trandumskogen skjuler atten massegraver fra andre verdenskrig. Våren 1945 ble gravene åpnet og de tidligere nazistiske krigsforbrytere ble satt til gravejobben.
Utgravingene av massegravene på Trandumskogen 16. juni 1945. Arresterte nazister ble hentet fra arresten i Møllergata 19 og tvunget til å se på utgravingene av massegravene. På bildet en av de tiltalte, med håndjern og i uniform, ved utgravingene.
Lynau
31. oktober 1942 ble den 47 år gamle møllearbeideren Reidar Svensen arrestert for å dele ut illegale aviser på arbeidsplassen Bjølsen Valsemølle og for å hjelpe en desertert tysk soldat som senere anga ham. 23. januar 1943 utstedte tyske SS og Polizei-Regiment Nord dødsstraffen. Han ble ført til Trandum fra fengselet på Akershus festning. 1. mars ble han sammen med seksten andre menn ført ut i skogen til en ferdig grav. Femten av de andre kom fra Grini hvor de hadde sammen skrev en siste hilsen «Leve de som i dag kjemper for de undertrykte folks frihet» på dødscella. Den siste ble ført dit fra Møllergata 19.
Hemmelig eksekusjonssted
Eksekusjonsstedet var strengt hemmelig og holdt skjult. Det var portforbud i leiren, og de fleste henrettelsene foregikk tidlig om morgenen. Fotografering var forbudt og ingen prest eller lege var til stede. De sytten ble stilt opp med bind for øynene og bundet sammen to og to. På kommando «Feuer» ble de skutt og lempet i den ferdige graven. Tomme patronhylser ble nøye ryddet bort og graven ble så fylt med ulesket kalk for få likene til å gå i rask oppløsning og slik hindre identifisering. Dette var den første massehenrettelsen av kommunister i Norge.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP