Nyheter

Minnegudstjeneste: Hatet skremmer, men alle må stå opp for kjærligheten

Hatet mot det skeive miljøet er skremmende, sa preses Olav Fykse Tveit i søndagens minnegudstjeneste. Han ber alle stå opp for kjærligheten.

Preses Olav Fykse Tveit under sørgegudstjenesten i Oslo domkirke etter angrepet i Oslo natt til lørdag.Foto: Javad Parsa / NTB / POOL
Preses Olav Fykse Tveit under sørgegudstjenesten i Oslo domkirke etter angrepet i Oslo natt til lørdag.
Publisert Sist oppdatert

To menn ble drept og 21 skadd da 42 år gamle Zaniar Matapour åpnet ild mot flere utesteder i Oslo, blant annet London pub som er svært populær i det skeive miljøet.

– Ett menneskes brutale handlinger har ført til denne fortvilelsen, men kuler kan ikke ta livet av kjærligheten, sa preses Tveit i minnegudstjenesten i Oslo domkirke.

– Kjærligheten tar ikke slutt, det er en sannhet som må få ny kraft etter det som har skjedd. Vi må vise at det er slik det er og skal være, sa Tveit.

– Motkreftene som vil at det ikke skal være slik er sterke og jeg innrømmer at det kan skremme oss, sa han.

Tveit viste til at mange i kirken har vært motstandere av å gi de homofile rettigheter.

– Vi ser at vi kan lære, noen ganger motvillig. At mangfoldet mellom oss er en gave, en rikdom. Og at mange skeive mennesker har en evne til å utvikle kjærlighet på en måte vi andre ikke kan, sa Tveit.

Han advarer sterkt mot hatet.

– Noen påstår til og med at de kan gjøre slik i religionens navn. Det som har skjedd er ett menneskets ansvar. Ingen andre, heller ikke våre muslimske medborgere, skal måtte ta ansvar for det, sa Tveit.

Framstilles for fengsling

Mannen som er terrorsiktet etter Oslo-angrepet er i nytt avhør søndag og fremstilles for fengsling mandag. Flere av ofrene er nå skrevet ut fra sykehus.

Avhøret av Zaniar Matapour startet i 12-tiden, ifølge politiet.

– Det forsøkes på avhør nå, skriver mannens advokat, John Christian Elden, i en SMS til NTB.

Avhøret av mannen ble avbrutt lørdag ettersom han ikke ville godta at det ble gjort opptak.

– Siktedes bakgrunn og bekjentskaper er en viktig del av etterforskningen. En annen viktig del er å avklare om siktede kan ha samarbeidet med andre om skytingen i Oslo, skriver Oslo-politiet i en pressemelding.

To drept og mange skadd

To menn ble drept og 21 skadd i angrepet, som var en masseskyting ved flere utesteder i Oslo.

– Flere av de andre fornærmede i saken som har vært innlagt på sykehus er nå utskrevet. Ingen av de fornærmede har livstruende skader, skriver Oslo-politiet.

Terroretterforskningen pågår med full styrke, varsler politiet. Betydelige ressurser er satt av til å gjennomføre det som kalles en prosjektbasert etterforskning.

Politiet har opprettet egne grupper som vil gå gjennom video, vitneavhør, avhør av siktede, digitale spor, åsteder og kriminaltekniske undersøkelser.

Avbrøt avhøret

Et viktig spørsmål å få avklart er det politiet stilte seg allerede i timene etter masseskytingen: Om mannen handlet alene eller ikke.

– Samtidig har vi stort fokus på å ivareta og følge opp de etterlatte og fornærmede i saken. Av hensyn til de to avdødes etterlatte kommer ikke politiet til å publisere navnet på de to avdøde mennene per nå, skriver politiet.

Politiet har uttalt at mannen har koblinger til et islamistisk miljø og at han har vært på radaren til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).


Powered by Labrador CMS