Nyheter

Metoo: En av ti har opplevd mobbing eller trakassering på Stortinget

En metoo-kartlegging viser at 11 prosent av representantene og de partiansatte på Stortinget har opplevd mobbing eller trakassering det siste året.

Stortinget har kartlagt hvor mange representanter og partiansatte som har opplevd mobbing, trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet.
Publisert Sist oppdatert

I alt 57 prosent av stortingsrepresentantene og de ansatte i partigruppene på Stortinget har deltatt i den anonyme spørreundersøkelsen, som ble gjort i oktober og november i høst.

Hovedfunnet er at 11 prosent av deltakerne sier de er blitt utsatt for mobbing eller trakassering i løpet av det siste året. For stortingsrepresentantene er andelen 15,6 prosent, mens andelen er 6,7 prosent blant de partiansatte.

Andelen som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, ligger på 5 prosent.

Bedre enn fryktet

Stortingspresident Tone W. Trøen (H) mener resultatene er langt bedre enn det internasjonale undersøkelser ga grunn til å frykte.

– Men hvert tilfelle er alvorlig i seg selv, sier Trøen til NTB.

Hun understreker at det skal være nulltoleranse for mobbing og trakassering på Stortinget.

Men nøyaktig hvordan kartleggingen vil bli fulgt opp, er ikke avklart.

– Dette er første gang vi foretar en slik undersøkelse. Nå vil presidentskapet vurdere hvilke tiltak vi skal igangsette. Det er litt for tidlig for oss å konkludere på det allerede i dag, sier Trøen.

Overvekt av kvinner

Kartleggingen viser at det er en klar overvekt av kvinner blant deltakerne som sier de har opplevd mobbing, trakassering eller uønsket seksuell oppmerksomhet i løpet av det siste året.

Fem personer – deriblant fire folkevalgte og én partiansatt – har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra kollegaer, mens én ansatt svarer at vedkommende har opplevd dette fra en overordnet.

Trøen forteller at hun den siste tida har snakket med kollegaer i flere andre land om hvilke tiltak de har igangsatt for å få bukt med problemene.

– Det vil vi ta med i vurderingen, sier Trøen.

– Det å bli utsatt for mobbing, trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet er en trussel mot demokratiet vårt, for det kan føre til at terskelen for å delta i politikken blir høyere, advarer hun. (NTB)

Powered by Labrador CMS