Nyheter
Mener søvnvansker er et av landets mest undervurderte folkehelseproblem
To av fem oppgir at de har arbeidsrelaterte søvnvansker. Statens arbeidsmiljøinstitutt mener det er et undervurdert helseproblem, og ønsker mer fokus på søvnvansker.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Det er som en runddans, arbeidsmiljø påvirker søvn, og dårlig søvn kan påvirke arbeid.
– Man lærer jo mye om fysisk aktivitet og kosthold, men det er dessverre ikke så mye fokus på søvn og god søvnhygiene. Det er et undervurdert arbeidshelseproblem, mener Dagfinn Matre, som er fagsjef for arbeidstidsforskning i Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).
Han får støtte av Helsedirektoratet som skriver på sine nettsider at Folkehelseinstituttet har omtalt det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem.
De skriver også at over 400.000 nordmenn til enhver tid går på sovemedisiner. Sovemedisiner kan være nyttige ved akutte søvnproblemer som kan oppstå i forbindelse med en krise, selv om langvarig bruk bør unngås.

Arbeidsrelatert
Nå arrangerer STAMI kurs i regi av NIVA (Nordisk institusjon for videreutdanning innenfor arbeidsmiljøområdet) om søvnproblemer.
– Kurset skal gi oppdatert kunnskap om hvordan arbeidsmiljø påvirker søvn, og omvendt. Det skal handle om både kortsiktige og langsiktige konsekvenser av utilstrekkelig søvn, og vil også handle om forebygging, forteller Matre.
Tallene fra 2019 viser at rundt 30 prosent av befolkning har søvnvansker. Dette er et oppsving fra ti år tidligere da samme tall lå på 25 prosent. Men av de 30 prosentene forteller rundt 12 prosent at problemene har sammenheng med forhold i arbeidet.
– De fleste forteller om psykososiale forhold som mobbing, høye jobbkrav eller annet som kan føre til søvnproblemer. Mange peker også på skift- og nattarbeid som en av årsakene, forteller han.
– Må jobbe systematisk
Ut fra undersøkelser kan man se at det er flere yrker som sliter, men de som peker seg ut med flest utfordringer, er de som jobber innen helsevesenet, blant annet sykepleiere.
– Skiftarbeid der man må snu døgnet påvirker søvnkvaliteten. Her må for eksempel arbeidsgivere se på hvordan de kan forebygge dårlige arbeidsforhold. Generelt anbefaler STAMI at nattskift ikke er for lange, samt at man ikke jobber mer enn tre påfølgende nattskift. I tillegg er det viktig å jobbe systematisk med det som er årsak til søvnvanskene, for eksempel lavere jobbkrav og færre rollekonflikter, forteller han.
Matre er bekymret for konsekvensene søvnvansker kan føre til.
Undersøkelser viser at sysselsatte med søvnvansker også har en høyere risiko for å bli utsatt for arbeidsulykker og det er estimert at 13 prosent av arbeidsulykkene kan tilskrives søvnvansker.
– På kort sikt er det høyere risiko for arbeidsulykker, men på mer langsiktig plan kan jo langvarig søvnvansker bli knyttet opp mot mer alvorligere sykdom, slik som hjerte og karsykdommer, diabetes, hodepine og muskel- og skjelettplager.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen