Nyheter
Mener Solberg-saken svekker demokratiet
Om Erna Solberg stiller som statsminister igjen, kan det svekke folks tillit til politikerne, mener MDG, etter kontrollkomiteens sterke kritikk av Høyres leder.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Solbergs sak står i en særklasse som den mest alvorlige og omfattende. Hun ville ikke kunne blitt sittende dersom dette hadde blitt avslørt mens hun var statsminister, sier MDGs Lan Marie Berg etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen onsdag la fram sin innstilling om habilitetssakene.
– At Erna Solberg sitter som Høyre-leder og sier hun går til valg for å bli statsminister igjen, mener jeg svekker tilliten til demokratiet, mener MDGs medlem i komiteen.

Les også: – Nordmenn er kvalitetsbevisste, men ikke når det gjelder matvarer
Samlet om kritikken
Alle partiene i komiteen sto i innstillingen samlet om kritikken av Solberg, inkludert Erna Solbergs Høyre.
– Erna Solberg vil få den kraftigste mulige reaksjon på sine habilitetssaker, og den er enstemmig. Tydeligere kan ikke Stortinget understreke det unike og dypt alvorlige ved at en statsminister har vært inhabil i en rekke saker, gjennom en rekke år, sier for eksempel SVs medlem i kontrollkomiteen, Audun Lysbakken i en e-post til Dagsavisen.
Men MDG var det partiet som var tydeligst på at de mener saken er så alvorlig at Solberg ikke bør bli statsminister i Norge igjen.
– Det at dette ikke får konsekvenser, utover at Erna Solberg sier at hun er lei seg for det som har skjedd, kan svekke folks tillit til demokratiet, av flere grunner, sier Berg til Dagsavisen.
– Det ene er at dette ikke hadde holdt overfor Nav eller UDI, at du skal kunne skylde på at det var noe du ikke visste om, eller at ektefellen hadde løyet til deg. Det står seg ikke for vanlige folk i møte med det offentlige apparatet. Vi kan ikke ha en situasjon der det er ett sett med regler for oss politikere, og ett sett regler for vanlige folk, mener hun.
Les også: Bruker du mye penger i matbutikken? Eksperten har råd: – Slik kan du spare 60.000 kroner i året
– Vanskelig
Berg mener også at norsk politikk trenger en «ansvarskultur».
– Solbergs sak er den klart mest alvorlige saken som har vært i norsk politikk i nyere tid. Det gjelder en tidligere statsminister som satt i åtte år, der ektemannen hennes handlet aksjer fra statsministerboligen i alle disse åtte årene. Det er svært alvorlig, og at hun igjen søker tillit som statsminister, det tror jeg folk der ute vil oppleve som vanskelig, sier Berg, og fortsetter:
– En statsminister skal ikke bare være statsminister for de som velger henne. Hun skal også være statsminister for hele befolkningen. Det vil bli et stort problem dersom en stor del av befolkningen ikke føler tillit til henne som statsminister.
Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Han har en lang «fiende-liste» (+)
– Tillit kan gjenoppbygges
Solberg selv var onsdag bortreist på en dag i Stortinget der hun egentlig ble hovedpersonen. Hun var på, som Høyres kommunikasjonssjef formulerer det, «en lenge planlagt utenlandsreise sammen med Stortingets faste delegasjon for det parlamentariske partnerskapet mellom Europa og Asia». Hun kommenterte saken skriftlig i en e-post til pressen, der hun sier det er helt på sin plass at hun får kritikk.
Høyres nestleder Henrik Asheim stilte i vandrehallen i hennes sted, og sluttet seg ikke til MDGs påstand om at Solbergs ønske om å bli statsminister svekker folks tillit til demokratiet.
– Det er jeg helt uenig i. På den ene siden ser man at systemet virker, i den forstand at man både får opp nye regler, men også er tydelige på at sakene er alvorlige. Tillit kan gjenoppbygges. Spørsmålet er om en partileder som Erna Solberg også kan bli statsminister igjen, og det mener vi helt klart at hun kan, slår han fast overfor Dagsavisen.
Les også: Mímir Kristjánsson: – Vi kan ikke fortsette å styre litt søvngjengeraktig mot stupet
– Helt ventet
Komiteens sterke kritikk av Solberg kom ikke uventet på Asheim.
– At saken er alvorlig, det har vi sagt selv, og det har Erna sagt selv, sier han.
– Men kan Høyre leve med en leder som får så sterk kritikk fra Stortinget?
– Ja, det kan vi. Høyre mener jo også at dette er en alvorlig sak. Det at vi har vært med på denne kritikken i komiteen, er jo et forsøk på å gjenreise tilliten til politikken. Vi har forsøkt å være redelige og har gå inn i kritikken og sakenes innhold. Men dette betyr ikke at man ikke kan være partileder eller statsminister, ikke minst fordi Erna jo var inhabil uten at hun har visst om det selv, sier Asheim.
Les også: Tysk general advarer Putin: – Vil bli slått av Nato
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen