Innenriks
Mener byrådet bløffer de eldre
Et stramt 2013-budsjett gjør at løftet om bare enerom ikke lar seg gjennomføre på Oslos sykehjem.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
- En bløff overfor de eldre, mener Tone Tellevik Dahl (Ap).
Dahl er leder av helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre og går hardt ut mot eldrebyråden.
Ikke penger
- Oslo har 209 senger på tosengsrom. Mange sier nei til sykehjemsplass hvis de blir tilbudt tosengsrom - og dette er personer som faktisk har fått vedtak og som da selvfølgelig trenger det omsorgsnivået. Videre har flere bydeler sagt at de ikke vil kjøpe tosengsrom til sine eldre, noe som gjør at etaten hele tida har ledige senger på tosengsrom, noe de da også taper penger på, sier Tone Tellevik Dahl.
Løftet om kun enerom er en bløff, mener hun.
- De skriver i budsjettet at de skal starte nedtrappingen av dobbeltrom, uten at det følger penger med. Sykehusetaten sier klart i sin konsekvensanalyse at det er umulig å redusere et eneste rom uten å tilføre midler, sier Dahl til Dagsavisen.
Det koster 23 millioner kroner å redusere 63 av de 209 rommene, men de har fått et kutt på 37 millioner, noe som betyr nedbemanning og ikke redusering av dobbeltrom, ifølge Ap-politikeren.
Sist fredag møtte Aud Kvalbein, Tone Tellevik Dahl og en rekke lokalpolitikere de eldre på Røa til debatt. Og budskapet var klart: De eldre ønsker rett til sykehjem, enerom, bedre mat, og en sykehjemshverdag lik den de har i dag. De ønsker ikke institusjonspreget.
- Jeg ønsker å dø stående, sier Gunvor Møller til Dagsavisen.
- Nå bor jeg i omsorgsbolig og ønsker å greie meg selv så lenge jeg kan. Men skulle det bli aktuelt, så vil jeg ha enerom, sier hun.
Daglig leder Tore Henning Larsen i Seniorsaken er godt fornøyd med møtet med politikerne. Og særlig én ting så han lyst på.
- At de nå har fått øynene opp for maten. At den er like viktig som medisiner og andre daglige behov. Endelig skjønner de at man ikke kan servere middag klokka 12 på dagen, men på ettermiddagen, som de aller fleste er vant med. Det er flott at de nå skjønner at man ikke kan lage mat etter kjøkkenets arbeidstid, men etter beboernes behov, sier han.
Skal bli bedre
- Mitt mål er at eldreomsorgen skal bli bedre, sier eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) til Dagsavisen.
- I forhold til i andre kommuner er det ikke så ille i Oslo. De som vil, skal ha enerom. Men fortsatt er det slik at ektepar vil bo sammen, og noen føler seg tryggere ved å dele rom med en annen, så vi skal fortsatt ha noen dobbeltrom, sier Kvalbein.
Men Kvalbein kan ikke love enerom til alle umiddelbart.
- For å få bort dobbeltrommene mener jeg vi trenger et nytt sykehjem ut over det som er planene nå. Vi er i gang med et nytt sykehjem på Ellingsrud, som skal stå ferdig høsten 2015. Det skal brukes til erstatningssykehjem mens vi rehabiliterer mange sykehjem fram til 2022. Dette sykehjemmet vil få 144 enerom, sier hun.
Oslo kommune produserer hvert år pleie og omsorg for drøye 10 milliarder kroner i året. Men Oslo vokser raskt, og står overfor store utfordringer.
- Alle ønsker bedre økonomi. Men vi har et stramt budsjett. Problemet er at Oslo vokser så sterkt, vi må bygge skoler og bygge ut kollektivnettet for å ta unna veksten. Da får kommunen høyere lån, og med det større finansutgifter. Kommunens pensjonsutgifter øker kraftig, noe jeg ser som problematisk, for det er på en måte penger til den eldre befolkningen som spiser inn på tjenestene til de eldre, sier eldrebyråden.
tom.vestreng@dagsavisen.no