Nyheter
Mathilde, Maja, Ludvig og Lucas på navnetoppen i Fredrikstad i 2019
Førsteplassene skiller seg fra den nasjonale lista både lokalt og i Østfold, men mange av de samme navnene går igjen i topp 10.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Navnestatistikken fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) for 2019 er inndelt etter fylkessammensetningen som gjaldt ut fjoråret, og viser at det var Maja og Lucas som var de mest brukte navnene i året som gikk (se faktaboks for topp 10-liste).
– Lucas er populært overalt, så det skulle nesten bare mangle at det er i toppen også i Østfold. Maja er også høyt oppe på den nasjonale listen, med en niendeplass, kommenterer seniorrådgiver Jørgen Ouren til Demokraten.
Les også: Disse navnene var mest populære i Østfold i 2018
Falmende svensk inspirasjon
Han legger til at navnetrendene i Østfold tradisjonelt sett ofte har pleid å være preget av nærheten til Sverige, men at dette har endret seg litt de senere årene.
– Maja og Lucas kommer også fra Sverige, men det begynner å bli en stund siden, sier Ouren.
Ser man på topplisten for Fredrikstad, er det de samme navnene som troner øverst både på gutte- og jentesiden, riktignok delt med henholdsvis Mathilde og Ludvig (se egen faktaboks).

Seniorrådgiver i SSB, og navneekspert, Jørgen Ouren. Foto: SSB
Emma og Jakob nasjonalt
På landsbasis var Emma nok en gang det mest brukte jentenavnet i fjor, fulgt av Nora og Sofie. Emma har ifølge SSB dominert navnetoppen siden 2003, og er årets navn nasjonalt for tiende gang.
– Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt fram til det eksploderte i 2003, opplyser Ouren til SSBs egne nettsider.
På guttesiden var Jakob det mest populære navnet i landet, foran Østfold-toppen Lucas/Lukas og Filip.
– Jakob er kjent i Norge siden 1300-tallet og er et typisk bibelnavn. Når også neste guttenavn på listen, Lucas, er bibelsk, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn ikke er over. Fra 1,5 prosent rundt 1950, steg andelen til 22,5 prosent i 2006. Siden har den gått litt ned og er nå 20,3 prosent, sier Ouren.
Les også: Du kan fortsatt kalle deg østfolding
– Se på grafene
Generelt sett er det mange av de samme navnene som går igjen på topplistene nasjonalt, i Østfold og i Fredrikstad – og i enda større grad blant gutter enn jenter.
– Det er nok bedre spredning på jentesiden, noe som kan skyldes at foreldrene legger mer jobb i å velge jentenavn, mens guttenavn oftere er basert på oppkalling. Du kan kanskje si at vi pynter jentene litt mer, sier Ouren til Demokraten.
SSBs navneekspert har følgende enkle oppskrift til dem som venter barn, og som ønsker å unngå de mest populære navnene.
– De må rett og slett velge et annet navn enn det som står på topplistene, humrer han.
– Man bør også kikke på grafene vi har utarbeidet, og som ligger på nettsidene våre. Et navn som er på vei oppover der, kommer til å fortsette å stige jevnt og trutt. Det kan ta mange tiår før de når toppen, selv om det en veldig sjelden gang forekommer at navn gjør et byks oppover listene, legger Ouren til.