Nyheter
Maria til mor og tømmermann til far
Gudene må vite hva billedhoggeren Magnus Vigrestad ville ha sagt dersom han hadde visst at Stavanger skulle komme til å kalle opp en gate etter ham. Vigrestad hadde i mange år følt at byen slett ikke hadde noen sans for verken ham eller hans kunst.
Etter 17 år kom endelig Alexander Kielland på sokkel på Torget. Over 20.000 fulgte begivenheten i 1928. Konsul Gustav A. Arentz avduket, mens billedhogger Magnus Vigrestad deltok på arrangementet.
Stavanger byarkiv
Kanskje ville han ha funnet en liten selvtrøst i et av sine stadige utsagn: «Eg måtte jo bli et herligt menneske, far min var tømmermann og mor mi het Maria». Han var nemlig sønn av snekkerformann Asbjørn Vigrestad og Marie Håland.
Vigrestads mest kjente – og det som skulle bli starten på hans egen triste vanskjebne – var hans Kielland-monument. Det hadde et usedvanlig langt og problematisk svangerskap. Flere ganger var det nære på både frivillige og ufrivillige aborter. Opprinnelig hadde den egentlig selvoppnevnte «Borgerkomiteen for en Kielland-statue» bestemt seg for at billedhoggeren Ingebreth Wiig skulle utføre monumentet. Men det ville ikke Kunstnerforeningen finne seg i. Skulle det bli monument, måtte det til en konkurranse. Det var ikke bare for komiteen å gi oppgaven til «en eller annen tilfeldig billedhogger».
Innby til en monument-konkurranse, var det kontante kravet fra kunstnerhold. Det ble imøtekommet. Borgerkomiteen skrev derfor ut en nasjonal konkurranse med tre premier. Førstepremien ble satt til 1500 kroner, mens de neste premiene var på 1000 kroner og 500 kroner. Flere premier hadde ikke Borgerkomiteen penger til.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP