Nyheter
Mann tiltalt for hatytringer mot skeive under Pride
I meldinger på TikTok oppfordret han til å skyte og sprenge personer som gikk i paraden.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
1. juli 2023 sender en person direkte fra prideparaden som går gjennom Oslo sentrum. I livesendingen på TikTok strømmer det inn meldinger. Noen er støttende. Andre er støtende. Enkelte er ulovlige.
«Spreng faenskapet» og «skyt de» er to av meldingene som blir sendt ut i offentligheten via videostrømmen på TikTok.
Personen som sendte disse to meldingene er en mann i 20-årene fra Østfold. Han er nå tiltalt for å ha fremsatt hatefulle ytringer mot noen på grunn av deres seksuelle orientering.
Erkjenner straffskyld
Advokat Ole Richard Holm-Olsen er den tiltaltes forsvarer. Han forteller at mannen tilsto umiddelbart i møte med politiet.
− Han erkjenner å sendt meldingene og at han ikke burde ha sendt dem, sier Holm-Olsen til Dagsavisen.
Saken er berammet som en vanlig straffesak i Søndre Østfold tingrett neste måned, men forsvareren sier at de vil forsøke å få den behandlet som en tilståelsessak. Det skjer i tilfeller der det gis en uforbeholden tilståelse, og skaper mindre tidsbruk for domstolen i form av en forenklet rettsbehandling. Det fører også til strafferabatt for den domfelte.
− Vi regner med at saken vil bli avgjort på en slik måte, sier Holm-Olsen.
Les også: Skrev bok om livet som fattig: – Lærte tidlig at det lønner seg å holde kjeft

− Bare toppen av isfjellet
Viljar Eidsvik, leder av foreningen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), synes det er bra at politiet tar saker som gjelder hatytringer mot skeive på alvor, som i denne konkrete saken, men påpeker samtidig at det er mange saker som aldri fører til at noen blir stilt til ansvar.
− De sakene som ender opp i rettsvesenet, er bare toppen av isfjellet av negative ytringer på nettet. Det er de aller mest alvorlige sakene. Det er også viktig å se å den store mengden hatytringer som ikke er så alvorlige at de er straffbare, sier han.

Han viser til en undersøkelse som analysebyrået Analyse & Tall gjorde på vegne av Amnesty og FRI i fjor. Rapporten avdekket at det har vært en betydelig økning i negativ omtale av skeive på nett i Norge de siste årene. Undersøkelsen baserte seg på hundretusenvis av ytringer fra Facebook og Twitter i perioden 2018 til 2022. Også omtalen av Pride ble mer kritisk i denne perioden, og andelen meldinger som inneholdt støtte og positive ytringer om Pride, sank.
− Rapporten viser at hatytringer mot skeive på nettet går oppover. Det er noe man må jobbe aktivt mot for å forebygge, sier Eidsvik.
Les også: Boligbobla vi snakker for lite om
Meldingene om å sprenge og skyte personer som gikk i prideparaden ble skrevet året etter at to personer ble skutt og drept, og ytterligere 21 personer ble skadet, under terrorangrepet mot LHBT+-personer i forkant av Oslo Pride 2022. Terrorangrepet skjedde i gåavstand fra der direktesendingen på TikTok ble filmet.
Rettssaken mot Zaniar Matapour, som gjennomførte skytingen, pågår i disse dager i Oslo tingrett. Han er tiltalt for grov terrorhandling.
Les også: Kjønnsforsker knuser myter om «tinderfisert sexkultur»
Les også: Par tilknyttet LHBT-miljøet risikerer opptil ti års fengsel i Russland
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen