Byløvene

Mann for sin hatt

Blant grønne planter og grove planker på Tøyen finner man en vestafrikansk oase. Njokobok kan fort bli et favorittsted for svært mange.

Njokobok Restaurant. Byløvene

Oslo er langt fra bortskjemt når det gjelder afrikanske restauranter. Det finnes noen hederlige unntak, særlig fra det nordafrikanske kjøkkenet, men nykommeren Njokobok er noe helt annet, fra et helt annet sted på det afrikanske kontinentet. Senegal. Og da er det duket for en festkveld for kjøttetere, for gode knasende bein og nydelige smaker, sterke dipper, lam og kylling. Men også sardiner, helstekt fisk og villreker om man velger å gå den veien. Uansett serveres det på store trefjøler eller grove tallerkener, i porsjoner som metter og mer enn det.

Det vestafrikanske kjøkkenet er etter hvert blitt en snakkis internasjonalt, i likhet med musikken derfra, men mange rene vestafrikanske restauranter finnes det ikke. Det måtte et helt spesielt prosjekt til, på Tøyen i Oslo gjennom støtteprosjektet Tøyen Unlimited, for at den første norske restauranten med mat inspirert av Senegals kjøkken kunne åpne. Her heter det at Njokobok skal være et «utvekslingsprogram for unge mennesker med flerkulturell bakgrunn som bor på Tøyen». Og selve mannen som er allestedsnærværende på kjøkkenet, blant en rekke gode hjelpere og i det bokstavelig talt hjemmesnekrede lokalet, er Youssou Diop. Noen vil nok dra kjensel på han som mannen med bowlerhatten, modell og nå kjøkkensjef som til Klassekampen tidligere i år fortalte at han gjennom Njokobok har inntatt en rolle som i hjemlandet kun er forbeholdt kvinnene, men som han nå har gjort til sin egen. På kjøkkenet, med en liten «touch of France». «Jeg ville åpne en restaurant med god mat, gode juicer, og med Oslos beste ingefær-shot» sa han.

Ingefær-shottet kommer punktlig på bordet nesten idet du setter deg. Etter det må man regne med å vente litt. Det er en sterk og skarp vitaminpille som sparker i gang kvelden med smak og fyldig konsistens, og det går ikke lang tid før en jente på sidebordet lurer på om det er mulig å kjøpe med seg en flaske hjem. Det er det ikke. I likhet med alt som er godt på det som tegner til å bli et av Oslos absolutt kuleste nye steder, må man være der det skjer og når det skjer. Stedet ligger der puben Botsen lå tidligere, i Åkebergveien, og utsikten hvis man kikker ut av døra er den samme fengslende. Restauranten i seg selv er så rustikk at den mest av alt minner om en pop-opp-bar av det slaget man gjerne finner utenfor allfarvei på sommerstid. Og den er absolutt like hyggelig.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS