Verden
Lufta i USA er dårlig. Men her er den enda verre
Skogbranner i Canada fyller lufta i New York med farlig røyk. For folk i indiske byer er dårlig luft det vanlige.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Storbyen New York City i USA har aldri registrert så dårlig luftkvalitet som byen gjorde onsdag. Det skriver The New York Times.
Svære skogbranner i Canada røyklegger byer og tettsteder over store deler av både USA og Canada. Ifølge myndighetene i Canada, er det snakk om rundt 250 ulike branner. USA har sendt brannfolk dit for å hjelpe naboene i nord. Så langt er brannene ute av kontroll.

Oransje himmel
I New York er det nå oransjegrå røyk i lufta, og svært dårlig sikt. Også mange mindre byer i delstatene Pennsylvania, Virginia og New York er like hardt eller hardere rammet. Den amerikanske storbyen som har verst luft, er Philadelphia. I Canada er hovedstaden Ottawa hardt rammet.

Det fine støvet i den røykfylte lufta gjør at folk blir bedt om å holde seg inne. Utendørs arrangementer, inkludert flere baseballkamper og andre sportsarrangementer, er avlyst. Uterestauranter holder stengt. Sikten er sterkt redusert.
Skadelig luft
Det fins faste mål på luftkvalitet. På skalaen regnes tall over 100 som helseskadelige for utsatte grupper, som barn, eldre og folk med luftveissykdommer. Over 300 er lufta skadelig for alle, og over 400 regnes den som svært skadelig.

Mange småbyer i USA oppnår torsdag morgen målinger på 500- og 600-tallet, mens storbyen New York ligger rundt 350, og Philadelphia rundt 450. Alle målingene er i sanntid, hentet fra den indiske nettsiden for luftkvalitetsmålinger i sanntid, aqi.in.
På kartet med sanntidsinformasjon over forurensingen i ulike byer, er store deler av den nordamerikanske østkysten markert med røde og lilla prikker – et tegn på alvorlig dårlig luft.
Hverdag i India
For folk i mange andre land, er dårlig, røykfullt luft det vanlige. 14 av de 20 mest forurensede byene i verden, ligger i India, oppsummerer The Hindustan Times i sin oversikten fra 2022. Øverst på lista troner Pakistans nest største by, Lahore.

Byer i det afrikanske landet Chad, samt Bagdad i Irak, er også med på topp tjue. Lenger ned på lista, følger industribyer i Kina, Bangladesh og Indonesia.

I alle disse byene ligger luftkvalitetsmålingene jevnlig på 200-tallet, og er ofte innom 300-tallet, det vil si at lufta regnes som skadelig for alle.
