Innenriks
LO Stats medlemmer stemte nei – går inn for frivillig lønnsnemnd
Et flertall av medlemmene i LO Stat har stemt nei i uravstemningen om resultatet av årets lønnsoppgjør. Styret i LO stat ber nå om frivillig lønnsnemnd.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Resultatet av uravstemningen ble klart rett før helgen, og den endte med at medlemmene sa nei til resultatet som var forhandlet fram. Dette resultatet ville i utgangspunktet føre til streik i staten fra fredag 21. juni.
– Våre medlemmer er tydelige. Denne avtalen er ikke god nok og derfor har styret i LO Stat forkastet den, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
– Uravstemningen endte med at medlemmene sa nei til resultatet, noe vi tar på stort alvor. Likevel må vi også vurdere muligheten for hva vi vil oppnå ved en streik satt opp mot det vi kan oppnå i en frivillig nemnd. Vårt styre mener det sistnevnte bør prøves, sier Egil André Aas, leder i LO Stat.
Behandlet i styret
Styret i LO Stat behandlet saken mandag og besluttet da at de ønsker behandling i frivillig lønnsnemnd.
Styret vurderer at de ikke har store muligheter til å oppnå store endringer ved å streike – basert på at Akademikerne og Unio ikke oppnådde noe i sin streik før det ble tvungen lønnsnemnd.
– Nå har vi bedt Rikslønnsnemnda løse tvisten med LO Stat om ny hovedtariffavtale i staten og unngår dermed ny streik. Vårt mål om like avtaler og kontroll over lønnsutviklingen i staten står seg fortsatt, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
Stanset streik
Lønnsoppgjøret i staten skjedde i mai, og Akademikerne og Unio gikk ut i streik. Disse streikene ble stanset med tvungen lønnsnemnd etter henholdsvis én og to uker.
Det største LO-forbundet i staten, NTL, har hele tiden vært imot resultatet av lønnsoppgjøret i staten. Samtidig er det ikke spesielt attraktivt å gå ut i streik i starten av sommerferien.
Frivillig lønnsnemnd innebærer at nemndbehandlingen blir bindende for begge parter, der de ikke har kommet til enighet gjennom forhandlinger eller mekling.
Tidspunktet for nemndbehandlingen er foreløpig ikke klar.
Les også: «Pensjonssparingens svar på BSU»: Ekspert: Dette er ikke for de som trenger det mest (+)
Les også: Målingen kan være et tegn på at historien er i ferd med å gjenta seg
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen