Innenriks

LO og YS enige med staten – unngår streik

LO og YS er enige med staten og unngår dermed streik etter å ha meklet gjennom natten.

Oslo 20240422. Jens B. Jahren, leder i YS Statfør lønnsoppgjøret åpner i staten i Akersgata 59 i Oslo mandag. Foto: Lise Åserud / NTB
Jens B. Jahren, leder i YS Stat.
Publisert Sist oppdatert

Det opplyser LO og YS i en pressemelding fredag morgen.

– Vi har fått gjennomslag for viktige elementer fra våre krav. Lønnsrammen endte på 5,2 prosent, som skal fordeles mellom et sentralt tillegg på 25 prosent og et lokalt tillegg på 75 prosent, sier YS Stat-leder Jens B. Jahren til Parat.

Forhandlingslederen fra LO, Egil André Aas sier dette har vært det vanskeligste oppgjøret i hans tid som LO Stat-leder.

– Vi måtte ta noen tunge valg, men tilbakemeldingene fra medlemmer og tillitsvalgte før dette oppgjøret har vært at det viktigste er å komme tilbake til likelydende tariffavtaler, der forhandlinger skjer i samme rom, og alle statsansatte ivaretas, sier han.

LO Stat hadde i forkant varslet at de ville ta ut totalt 4200 ansatte dersom det ble streik. I første omgang ville 1097 ansatte i Oslo tas ut, blant annet ansatte ved Universitetet i Oslo og Oslo Met.

LO-lederen: Et godt tilbud

LO får fullt gjennomslag for kravene om økt kjøpekraft og én tariffavtale i staten, sier LO-lederen, som mener statens tilbud var godt.

– LO fikk innfridd vårt viktigste krav. Det betyr et lønnsoppgjør med en ramme som sikrer en lønnsutvikling i tråd med industrien, på 5,2 prosent. Samtidig fikk vi gjennomslag for vårt andre hovedkrav, nemlig at alle de ansatte i staten skal ha samme tariffavtale. Det er viktig for frontfaget og den norske modellen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en kommentar.

Hun mener staten kom med et godt tilbud, som ga god uttelling for de ansatte.

– Det er viktig for oss med en avtale som ivaretar frontfagsmodellen og sikrer lik lønnsutvikling over tid. Så tar jeg til etterretning at de ikke ønsker en mer solidarisk lønnspolitikk, sier LO-lederen.

Stemmer nei

Norsk Tjenestemannslag (NTL), som er det største forbundet i LO stat, mener imidlertid at avtalen med staten ikke er god nok og har stemt nei i LO Stats forhandlingsutvalg.

– Samtlige krav, utenom likelydende avtaler, har blitt avvist av staten. Den avtalen som nå er signert, er et stort skritt på veien mot mer lokale forhandlinger og dermed en fordeling uten streikerett. Den inneholder ikke gode nok sikringer av lønnsutvikling til alle, og resultatet blir da en avtale som legger opp til individualisering av lønnsforhandlingene, skriver NTL i en pressemelding.

Resultatet skal nå på uravstemning. For at medlemmene selv skal få bestemme om dette resultatet skal godkjennes eller om de skal ut i streik, må minst to tredeler avgi stemme.

Les også: Statsoppgjøret: Akademikerne og Unio går ut i streik

Les også: Når kommer feriepengene, og hvor mye får du?

Les også: – Jeg skal dø av den jobben jeg har gjort for staten (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS