Nyheter
Lei matpakka?
De som trodde de dårlige tidene og matpakka var tilbake, kan ta seg en tur ned i kjelleren på Steen & Strøm.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
5
Steen & Strøm – Food court
Nedre Slotts gate 8, Oslo
Tlf. 995 90 818
Mat 6
Meny 6
Miljø 4
Service 4
Pris 5
* Vurderingene er gjort for tilbudet som helhet
Det var den dagen regnet kom. Da høsten kom. Og depresjonen kom. Kantina virket gråere enn noensinne. Hvorfor ikke gå ut og spise lunsj?
Den tanken var vi åpenbart ikke aleine om da vi omsider, etter å ha kjempet oss gjennom Steen & Strøms anakronistiske parfymeavdelingjungel og latt legemene trekkes ned i dypet av rulletrappene, befinner vi oss i den ganske så ferske matkjelleren. Eller «food court» som det heter i Petter Stordalens univers.
Her nede, i det som vel en gang var varehusets varemottak, har pappesker og trucker blitt erstattet med matbutikker og restauranter. Et godt bytte, kan man jo si, selv uten å ha smakt på så mye som en nigiribit. I bunnen av rulletrappa venter en svært innbydende og overdådig tredisk, bak den bor Eat Thai. Tar man til høyre venter Marks & Spencers matbutikk, tar man til venstre venter et knippe lunsjrestauranter. Der inne venter sushi, suppe, paier, burrito og selvsagt, pizza. Flere av stedene må være navngitt av sukkerhøye reklamefolk (What’s Soup og Hello Good Pie – Live free or Pie! er ganske krampaktige), men dette er brede smaker for den moderne gane. Og knippet steder er godt bilde på at smak og behag er i endring. For oss som husker de klassiske varehuskafeteriaene på Glasmagasinet og Steen & Strøm, forbindes ikke denne typen mattilbud med særlig annet enn halve rundstykker med gulost og en paprikafrynse, svelget ned med sur kaffe og åkking over overprising. Publikum er også endret dramatisk. Fra damer med blått hår og håndvesker, til unge herrer i blå skjorter. Publikum i dypet er definitivt jappete. Kjelleren reflekterer ikke på noe vis at vi er på mot nedgangstider.
Vi starter med Jonathan Sushi, som nærmest er et household name på Oslos vestkant. Og passer sånn sett pyntelig inn i Steen & Strøm-konseptet. Vi er heldige og finner et bord rett ved disken. Vi er enkle og bestiller en tibiters kombo-meny med nigiri og maki, og seks biter med tempura maki, med fritert scampi og chili. Ganske midt i veien. Men vår venn bak kassa er utrolig stressa, og rundt disken står mange nødne og venter på sin take away-sushi. Det går rundt for ham. 16 biter? 10? Du?
LES OGSÅ: Fint og fjongt i nye Østbanehallen
Bordet vårt befinner seg rett under et lufteanlegg og den kalde vinden gjør ventetida nesten litt sur. Vi kikker på klokka, og ser på vår stressa venn og tenker at dette sikkert vil ta tid. Men maten er på plass overraskende kjapt. Det er jo det aller viktigste for et lunsjsted. Folk vil ikke bruke lunsjen på å stø i kø og så måtte spise opp ved kontorpulten. Maten kommer i plastbokser enten man spiser inne eller skal ha det med seg. Det er et lett offer på effektivitetens alter. Det ser likevel pent ut. Men tempo er ikke alt. Maten er også veldig bra. Nigriene er ørlite tørre i overflaten, men de heftige tempura makiene holder høy klasse. 135 kroner for 10 biter sushi er en hyggelig pris. Makiene koster knappe hundrelappen. Kombinasjonen tempo, smak og pris gjør det svært fristende å komme tilbake.
Men før vi kan drømme om en ny lunsj ute fra kontoret, må vi fullføre denne. Vi beveger oss bort til Eat Thai, som med sin prominente plassering oppleves som senior av spisestedene. De to feite langbordene utfordrer intimsonen. Her risikerer man å måtte sitte helt inntil vilt fremmede, og til og med kanskje sitte så nær at det føles mer naturlig å snakke enn ikke å snakke med noen av dem. Men det har de fleste av oss godt av. Menyen er til å få vann i munnen av. Her er det beste og kjæreste fra thaikjøkkenet. Curries, tom kah gai og wok, og husets egne spesialiteter. Vi går til disken for å bestille.
– Guri! skvetter det ut av hunkjønnet blant oss da yam phed-salaten kommer på bordet. Så flott er den. Crispy duck, tomat, spinat, gressløk, sitrongress og koriander. Det ser fantastisk ut og smaker det samme. Hannen gikk for den søte jenta i kassas anbefaling, en wok med entrecôte, asparges, grønne bønner, chili og paprika. Han angrer ikke på det, men kaster likevel misunnelige blikk over bordet på salaten.
– Vi må videre! Var det ikke et paisted her borte? Der må de ha noe søtt! Hello Good Pie har både matpaier med varianter for kjøttelskere og vegetarianere, og de har desserter. Fra kassa tar vi med oss pai med sitronkrem og marengs samt et krus kaffe. At man ikke har ti kaffevalg, men ett, liker vi. Det vi ikke liker og er forundret over er at man må dytte til side de forrige gjestenes brett og asjetter. Særlig når man sitter halvannen meter fra matleie ansatte som ikke har noe å gjøre. Marengspaien var grei nok, men hva er det med disse amerikanske størrelsene? Vi kunne klart oss med halve.
Steen & Strøms kjeller kan trygt anbefales. Og ligger farlig nær Dagsavisens lokaler. Vi må tilbake for å teste både suppe og burritos.
For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!