Nyheter

Ledige plasser på demokraticamp

– Vi ønsker å gi ungdom en trygg og konstruktiv arena der de kan lære å uttrykke sine meninger, sier barne- og ungdomsbibliotekar om samarbeidet mellom Fredrikstad bibliotek og Demos Fredrikstad.

Demokraticamp for ungdom er et samarbeid mellom Demos Fredrikstad og Fredrikstad bibliotek. F.v. Ellen Reiss, prosjektleder for Demos Fredrikstad, Andrea Wold Johansen, barne- og ungdomsbibliotekar, og Safia Simpson, prosjektmedarbeider i Demos.
Demokraticamp for ungdom er et samarbeid mellom Demos Fredrikstad og Fredrikstad bibliotek. F.v. Ellen Reiss, prosjektleder for Demos Fredrikstad, Andrea Wold Johansen, barne- og ungdomsbibliotekar, og Safia Simpson, prosjektmedarbeider i Demos.
Publisert Sist oppdatert

7. til 10. august går Demos Fredrikstad og Fredrikstad bibliotek sammen om å arrangere demokraticamp for ungdom. Demokraticampen har som mål å inspirere og motivere ungdom til å engasjere seg aktivt i samfunnet, skriver Fredrikstad kommune på sine nettsider.

Demokraticampen er åpen for ungdom i alderen 15 til 18 år som er opptatt av samfunnet rundt seg. Gjennom debattkurs og øvelser får deltakerne muligheten til å diskutere, jobbe for demokrati og menneskerettigheter, samt motarbeide ekstremisme og hat.

Campen vil være preget av aktiviteter og deltakelse fra ungdommene selv.

Campen får besøk av Mahira Karim, som jobber for Det Europeiske Wergelandsenter, og demokrativerksted på Utøya, mens Munir Jaber vil være ansvarlig for debattkurset. Henriette Flote vil holde en presentasjon om mestring, mening og psykisk helse, og Ellen Reiss vil veilede deltakerne i makt og påvirkning, samt hvordan de kan bruke stemme sin.

I tillegg vil frivillige og ungdomspolitikere også delta i arrangementet.

Dagstur til Oslo

Deltakerne får muligheten til å øve på å ta ordet, argumentere, debattere og lære om temaer som mental helse. En dagstur til Oslo er også planlagt, der deltakerne vil få besøke HL-senteret, Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter og 22. juli-senteret, et nasjonalt minne- og læringssenter om den tragiske merkedagen i 2011, i tillegg til Al-Noor Islamic Centre, moskeen som ble angrepet av Philip Manshaus.

Campen er gratis, og det er fremdeles tilgjengelige plasser, opplyser kommunen.

Demokraticampen arrangeres av Fredrikstad bibliotek og Demos Fredrikstad, som er en organisasjon som jobber for å fremme demokrati og medborgerskap blant barn og unge i Fredrikstad, og motvirke ekstremisme og hat.

Demos Fredrikstad arrangerer dyp debatt, ungdomsworkshops, dialogdager i skolene og arrangementer på Litteraturhuset Fredrikstad.

– Demokraticamp er veldig gøy interaktivt, og lærerikt. Det er ikke som kjedelige foredrag om valg eller parlamentarisme, men heller aktiviteter og øvelser som motiverer til å delta i samfunnet rundt oss mange ulike måter, sier prosjektleder for Demos, Ellen Reiss.

Prosjektlederen forteller at tilbakemeldingene generelt har vært positive. En deltaker uttrykte følgende: «Før campen var jeg usikker og turte ikke alltid å si mine meninger, men nå er jeg mye tryggere!»

En annen deltaker sa: «Jeg har lært mye om ekstremisme, terrorisme, rasisme og mer. Jeg har lært hva jeg kan gjøre for å forebygge dette. Jeg ble også veldig inspirert til å bli medlem av en frivillig organisasjon.»

Dialog og endring

Safia Simpson, prosjektmedarbeider i Demos, påpeker viktigheten av å skape et engasjerende miljø som oppmuntrer til dialog og endring.

– Gjennom workshops, debatter og besøk til relevante institusjoner ønsker vi å gi ungdommene verktøyene de trenger for å delta aktivt i samfunnsdiskusjoner, sier Simpson.

Andrea Wold Johansen, barne- og ungdomsbibliotekar, uttrykker entusiasme for samarbeidet mellom Demos Fredrikstad og Fredrikstad bibliotek:

– Vi ønsker å gi ungdom en trygg og konstruktiv arena der de kan lære å uttrykke sine meninger, sier Johansen.

Demokraticampen arrangeres fra 7. til 10. august, mandag til onsdag fra kl. 10.00 til 16.00, og torsdag fra kl. 08.30 til 20.30. Ingen forkunnskaper er nødvendig.

Powered by Labrador CMS