Nyheter

Lagmannsretten vil løslate Tom Hagen – blir sittende i varetekt til saken avgjøres i Høyesterett

Drapssiktede Tom Hagen skal løslates, har Eidsivating lagmannsrett besluttet, men han blir sittende i varetekt til saken er behandlet i Høyesterett.

Tom Hagen fotografert i 2011.
Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert

– Lagmannsrettens flertall finner ikke at det foreligger skjellig grunn til mistanke, heter det i kjennelsen fra Eidsivating lagmannsrett.

Politiet har ifølge NRK anket kjennelsen, og Hagen blir dermed ikke løslatt før Høyesterett har fått siste ord i saken. Avgjørelsen i lagmannsretten ble fattet under dissens.

– Etter flertallets syn underbygger flere av de bevis som påtalemyndigheten har påberopt som grunnlag for mistanken, i liten grad siktelsen for drap eller medvirkning til drap, heter det i kjennelsen.

Advokat Svein Holden er ikke overrasket over at Eidsivating lagmannsrett har valgt å begjære hans klient løslatt.

Holden mener politiet har gjort en feilvurdering.

– Jeg synes dette er særdeles trist. Pågripelsen har vært en katastrofe for Hagen og hans barn og venner. Det er uttrykk for en grov feilvurdering fra politiets side, sier advokaten.

Overrasket

Politiadvokat Haris Hrenovica i Øst politidistrikt sier at politiet er noe overrasket over at Eidsivating lagmannsrett vil løslate Tom Hagen fra varetekt.

– Vi registrerer at avgjørelsen ikke er enstemmig, sa Hrenovica da han møtte pressen utenfor Lørenskog lensmannskontor torsdag ettermiddag.

Han opplyser at politiet har anket avgjørelsen fra lagmannsretten til Høyesterett, og at de har frist til klokka 10 fredag med å levere anken med begrunnelse. Utover det ønsket ikke politiet å gi noen kommentarer.

Bærer preg av profesjonalitet

Onsdag 29. april ble Hagen varetektsfengslet i Nedre Romerike tingrett i fire uker, siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone, Anne-Elisabeth Hagen (68).

Nedre Romerike tingretten pekte på at det er «sannsynlig at det har vært flere involverte i saken» og begrunnet fengslingen med bevisforspillelsesfare.

Tingrettens kjennelse viste også til de klausulerte rettsdokumentene og pekte spesielt på dokumenter som «viser noe av den profesjonalitet som har vært påkrevd» i forbindelse med at Anne-Elisabeth Hagen ble flyttet fra boligen i Sloraveien 4 i Lørenskog 31. oktober 2018.

Dokumenter kan underbygge mistanke

Eidsivating lagmannsrett erkjenner at enkelte av dokumentene kan underbygge en viss mistanke, men flertallet mener altså at det ikke er tilstrekkelig til å konstatere skjellig grunn til å mistenke Tom Hagen.

– Påtalemyndigheten har i tilsvaret vist til en rekke ytterligere dokumenter, men som etter flertallets syn ikke styrker mistankegrunnlaget i særlig grad, skriver lagmannsretten.

– Spinkelt grunnlag

Varetektsfengslingen ble anket umiddelbart, og Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, sa at han forventet løslatelse.

Holden sa også at Hagen fastholder sin uskyld. Han sa videre at han nå har fått fullt innsyn i alle sakens dokumenter, og at han ikke var imponert.

– Etter min oppfatning er dette et særdeles spinkelt grunnlag for å gå til pågripelse, sa Holden til pressen i forrige uke.

Fakta: Tidslinje i forsvinningssaken i Lørenskog

* 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Hun skal ha forsvunnet fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30. Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* 9. januar 2019 gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere. Politiet hadde holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar 2019 ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det var fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* 26. juni 2019 opplyste politiet at de hadde endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* 6. august 2019 opplyste bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.

* 28. august 2019 gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.

* 13. september 2019 blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.

* 24. september 2019 opplyser politiet at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

* 17. oktober 2019 går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

* 18. oktober 2019 blir det kjent at vitner er innkalt til å avgi DNA-prøve i forbindelse med politiets etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

* 24. oktober 2019 opplyser politiet at de har en formening om hva slags type printer som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet som ble funnet i hjemmet til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

* 25. oktober 2019 møter etterforskningsledelsen og representanter fra Kripos hos riksadvokat Tor-Aksel Busch for å diskutere forsvinningssaken. Samme dag blir det opplyst at politiet mener de har funnet spor fra tidlig på sommeren 2018 knyttet til løsepengekravet i Hagen-forsvinningen.

* 22. januar 2020: I Kripos' nasjonale drapsstatistikk står forsvinningssaken omtalt som et uoppklart drap.

* 5. mars 2020 opplyser politiet at forsvinningssaken har hatt en samlet kostnad på 19 millioner kroner for politiet.

* 28. april 2020: Ektemannen Tom Hagen er pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap. Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet. Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.

* 29. april 2020: Nedre Romerike tingrett varetektsfengsler Tom Hagen i fire uker. Hagen anker fengslingen.

* 7. mai 2020: Eidsivating lagmannsrett vil løslate Hagen, men politiet anker kjennelsen til Høyesterett. Hagen blir dermed sittende i varetekt til Høyesterett har behandlet saken.

Powered by Labrador CMS