Stavanger

Kvadsheim vil ha en større bit av tippekaken

Bjarne Kvadsheim (Sp) mener Stavanger blir skjevfordelt når det kommer til utdelingen av spillemidler, og at det går ut over idrettstilbudet i kommunen.

Senterpartiets gruppeleder, Bjarne Kvadsheim, er ikke fornøyd med fordelingen av spillemidler. Han mener Stavanger, på bakgrunn av folketallet, burde fått en mye større andel av spillemidlene og sier at skjevfordelingen går ut over idrettstilbudet i Stavanger. Foto: Fredrik Fornes.
Senterpartiets gruppeleder, Bjarne Kvadsheim, er ikke fornøyd med fordelingen av spillemidler. Han mener Stavanger, på bakgrunn av folketallet, burde fått en mye større andel av spillemidlene og sier at skjevfordelingen går ut over idrettstilbudet i Stavanger. Foto: Fredrik Fornes.
Publisert Sist oppdatert

Følg RA på Facebook og Twitter!

Kulturdepartementet fordeler hvert år overskuddet fra Norsk Tipping AS til idrettsformål (64 prosent), kulturformål (18 prosent) og samfunnsnyttige eller humanitære organisasjoner (18 prosent). Fylkeskommunen viderefordeler så spillemidlene til de ulike kommunene på bakgrunn av alle søknader og kommunenes prioriteringslister.

– Andelen spillemidler som blir gitt til Rogaland har økt med rundt 35 millioner kroner de siste fem årene, samtidig som Stavangers andel har gått betydelig ned. Vår andel burde ligget på 27-28 millioner kroner basert på folketallet, og vi mener at vi burde få en større andel av spillemidlene som blir delt ut, sier Bjarne Kvadsheim til RA.

– Ungene våre er like mye verdt som i Sokndal og Sauda

Senterparti-politikeren er nestleder i kommunalstyret for kultur og idrett (KKI) og var nylig i et møte med Fylkeskommunen for å diskutere det han mener er en skjevfordeling.

– For at de mindre kommunene også skal få realisert sine idrettsanlegg, har jeg stor forståelse for at vi ikke kan få det vi har krav på ut i fra folketallet. Men ungene våre i Stavanger er like verdifulle som dem i Sokndal og Sauda, så vi må klare å få til en bedre fordeling som ikke rammer idretten i Stavanger, sier Kvadsheim.

Han mener at dagens ordning fører til at mange idrettslag må vente flere år før de får igjen forskutterte spillemidler, og at Stavanger pådrar seg stor gjeld.

– For å kunne forskuttere de anleggene vi trenger å bygge, må Stavanger låne penger. Det gir oss en stor gjeldsbyrde, og spørsmålet er hvor langt vi tør å strekke oss da vi ikke er sikre på hva vi får igjen, sier han.

Idrettssjefen er bekymret

Idrettssjef i Stavanger kommune, Arne Tennfjord, ser negativt på utviklingen av at Stavangers andel har blitt redusert samtidig som totalpotten hos fylkeskommunen øker.

– Andelen av spillemidler til ordinære anlegg i Stavanger var på sitt laveste i 2015. Når vi vet at Stavanger kommune har om lag 30 prosent av innbyggerne i Rogaland og at Stavanger har dårlig anleggsdekning på flere store idrettsanlegg, mener rådmannen at Stavanger kommune bør få en større tilskuddsandel, skriver han i et notat til KKI.

Stavanger fikk i 2015 13,6 millioner kroner i spillemidler til ordinære anlegg og nærmiljøanlegg. I tillegg fikk kommunen to millioner kroner i rentemidler på høsten, som er særskilt satt av til presskommuner.

– Etterslepsproblematikk innebærer at søkere må forvente å måtte søke flere år før søknad om spillemidler blir innvilget. Gjennomsnittlig ventetid på landsbasis for tilskudd til ordinære idrettsanlegg er på cirka 3,5 år og vanskeliggjør situasjonen for klubber som ønsker å forskuttere på egenhånd, skriver Tennfjord.

– Må ta hensyn til hele fylket

Kvadsheim mener at regional- og kulturutvalget i fylkeskommunen må be om en prinsippavklaring for hvordan administrasjonen skal utforme sitt forslag til fordeling.

– Når fylkespolitikerne får saken til behandling, er det nærmest umulig å gjøre noe. Det skaper bare dårlig stemning å ta penger fra ett anlegg for å gi til et annet, sier han.

Anja Berggård Endresen (V) er leder for regional- og kulturutvalget i fylkeskommunen, som vedtar spillemiddelfordelingen.

– Ved fordelingen av spillemidlene kan vi ikke bare se på folketallet, og hvor mye hver enkelt kommune burde hatt hvis vi la folketallet til grunn. Hvis vi hadde gjort det ville aldri for eksempel Bokn fått bygd idrettsanlegg, da de ville blitt overkjørt av større kommuner. Jeg har forståelse for Bjarne Kvadsheims synspunkt, men vi som avgjør dette må også ta hensyn til resten av fylket, sier Berggård Endresen.

Søknader for 379 millioner kroner – delte ut 93

Hun opplyser at dagens fordelingsnøkkel snart skal evalueres.

– Signalene fra Stavanger er viktige, og helt klart noe vi må se på når vi skal evaluere fordelingsnøkkelen for spillemidlene. Det er den naturlige sammenhengen å ta ting i, istedenfor å be om en prinsippavklaring nå, sier Venstre-politikeren.

For 2015 ble det sendt inn søknader til idrettsanlegg for 379 millioner kroner, mens fylkeskommunen kun fikk 93 millioner til fordeling fra departementet.

– Vi får tildelt et rammebeløp fra Kulturdepartementet, og på bakgrunn av innsendte søknader og kommunenes prioriteringslister legger vi frem en sak for regional- og kulturutvalget som vedtar fordelingen av spillemidlene, opplyser Jostein Salvesen.

– Stavanger får mest av alle

Han er ansvarlig for spillemiddelordningen i fylkeskommunen, og forteller at Stavanger får klart mest spillemidler av alle i fylket.

– I fjor fikk Stavanger 13,6 millioner totalt i ordinære spillemidler. Det var klart mest av alle, og i tillegg fikk Stavanger to millioner ekstra i rentemidler forbeholdt presskommuner, forteller Salvesen.

Han forstår likevel godt den frustrasjonen som Bjarne Kvadsheim presenterer på vegne av Stavanger kommune.

– Med tanke på søknadsvolum og anleggsdekning i Stavanger er det behov for mer penger. Men vi ønsker å legge til rette for idrett og fysisk aktivitet i hele fylket, og må derfor se på fordelingen i et regionalt perspektiv. Derfor blir det dessverre litt ventetid for enkelte idrettsanlegg. Vi ser at etterslepet på idrettsanlegg er nokså likt over hele landet, og at tippenøkkelen ble forandret for å gi mer penger fra Norsk Tipping til idretten. Så det tas grep, sier Salvesen.

Powered by Labrador CMS