Debatt

Kunstig intelligens skaper utfordringer for rettsikkerheten

Hva må til for å opprettholde tradisjonelle rettsstatskrav?

OpenAI er et av selskapene som de siste årene har vekket oppsikt med nye avanserte KI-verktøy. Foto: Michael Dwyer / AP / NTB
Lovforståelsen og lovbruken må forutbestemmes når automatiseringssystemet skal lages. Det blir ingen enkelt sak, for det er ikke bare å lese lovteksten og så «oversette» teksten til elektronisk språk, skriver innsenderen.
Publisert Sist oppdatert

Det siste halvåret har det vært mange innlegg om kunstig intelligens (KI) i mediene. Gjennomgangstonen synes å være at KI må reguleres. Akkurat hvordan hører vi mindre om. Mange ulike reguleringsmåter er påkrevde, avhengig av hvilke interesser som står på spill og hvilke formål som reguleringen skal tjene.

Her konsentrerer jeg meg om én reguleringsmåte, nemlig om hva som må til for å opprettholde tradisjonelle rettsstatskrav: Kravet til rett juss og verdien av å bevare rettssikkerhet, hvis avgjørelser om trygd, oppholdstillatelse, skjenkebevilling, tillatelse til å anlegge vindpark og andre enkeltvedtak skal treffes automatisert.

Det spiller mindre rolle for disse rettsformålene om automatiseringen skjer ved hjelp av KI eller er elektronisk styrt på annet vis. Poenget er at selve automatiseringen skaper utfordringer med tanke på å få bevart krav til rett juss og til rettssikkerhet når folks stilling, rettigheter og forpliktelser skal bestemmes. Det skyldes to særtrekk ved automatisering.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS